Категорија │ АКТУЕЛНОСТИ

ЗАВРШЕНА ГРАДЊА СТАМБЕНЕ ЗГРАДЕ

У Лопарама је данас свечано обиљежен завршетак изградње стамбене зграде са 36 стамбених јединица површине 2.000 квадратних метара.
Начелник Лопара Радо Савић заједно са протојереј-ставрофором Стевом Јовићем, инвеститором Стојаном Стевановићем и другим званицама обишао је овај стамбени комплекс.
Савић је напоменуо да је ова стамбена зграда изграђена након петнаест година од посљедње у овој мајевичкој општини.
„Општина Лопаре је помогла инвеститору тако што је обезбједила земљишне парцеле које су потребне за паркинг простор, али и када су се уклањали објекти који су сметали за градњу стамбене зграде“, рекао је Савић новинарима

Детаљније

БУЏЕТ ЗА НАРЕДНУ ГОДИНУ УВЕЋАН ЗА 11 ОДСТО

Одборници Скупштине општине Лопаре усвојили су данас Нацрт буџета за 2018. годину у износу од 5.580.000 КМ, што је 11 одсто више у односу на овогодишњи.
Начелник Лопара Радо Савић најавио је да ће приоритет локалне власти бити наставак отварања нових радних мјеста и развој привреде.
„Повећане су ставке за социјална давања, спорт, школство и популациону политику, а све с циљем опстанка становништва на овим просторима“, истакао је Савић.
Према његовим ријечима, планиран је наставак санације штета од клизишта из 2014. и 2015. године, прије свега обнове кућа и инфраструктуре, за шта је у локалном буџету планирано 120.000 КМ.
Савић је додао да је за капитална улагања наредне године предвиђено издвајање 300.000 КМ.
На данашњо...

Детаљније

Наставак пројекта ПРО-Будућност

Начелник општине Лопаре Радо Савић састао се данас са предсједником Форума грађана Тузле Вехидом Шехићем и разговарао о будућој сарадњи у оквиру пројекта ПРО-Будућности. Разговарано је и о потенцијалним пројектима који би повезали општине ове регије и наставили досадашњу сарадњу, нарочито је потенцирано заговарање пројекта изградње пута Тузла-Брчко кроз Лопаре.

Детаљније

Из Свјетских мисија дошао у родни крај

Младен Арсеновић из Бијелјине добитник је државног одликововања Кралјевине Холадније за заслуге због учешћа у полицијским мисијама у иностранству.
Одликовање му је додјелио министар иностраних послова Холандије у Новој цркви у Хагу.
„Државно одликовање додјелјује се за изузетно представлјање Холандије као државе у иностранству. Добио сам ово одликовање због учешћа у дипломатској мисији у којој сам учествовао и представлјао ову землју. Министарства сполјних послова ме је кандидовало за ово признање“, рекао је Арсеновић...

Детаљније

„ТЕРМАЛ“ ЈЕ ГЕНЕРАТОР РАЗВОЈА МАЈЕВИЧКОГ КРАЈА

Начелник Лопаре Радо Савић је данас посетио Фабрику радијатора и котлова на пелету „Термал“ у Лопарама, чији је доживотни до сада инвестирано више од милион КМ и за коју је општина пронашла стратешког партнера из Калесије, предузеће „Лафат“.
Савић је нагласио да је општина Лопаре имала велику улогу у оживљавању фабрике „Термал“, која није радила 10 година, а данас је, како каже, генератор развоја мајевичког краја.
„Фирма је препорођена, тренутно је запослено 72 радника, а очекује се да ће проширење капацитета запослити око 160 људи“, рекао је Савић новинарима.
Технички руководилац производње у овој фирми Џевад Хамзић изјавио је да фабрика тренутно производи котлове и резервоаре, ау наредном периоду производиће радијаторе и пелет.
Фирма извози на холандско тржиште, али и на тржиште Русије, Албаније, Мађарске, Њемачке, Аустрије и Италије.
Радници у овој фабрици су металне струке, заваривачи и бравари, а просечна плата је 900 КМ.

Детаљније

ДЈЕЧИЈИ ХОР „СРБАДИЈА“ ПРЕМИЈЕРНО ИЗВЕО ОПЕРЕТУ

Дјечији хор „Србадија“ из Бијељине данас је у Центру за културу у Лопарама премијерно извео дјечију оперету „Вук на суду“.
Под диригентском палицом Јелене Милићевић Тракиловић публика је у овом подмајевичком мјесту имала несвакидашњу прилику да сат времена ужива у концерту који је дио пројекта „Србадије“ „Дјечија опера“.
Дјечији хор има 50 чланова узраста од четири до 12 година.
Директор Центра за културу у Лопарама Мирко Сте...

Детаљније

MЗ ПИПЕРИ – покривена зграда на гробљу у Пиперима

ПИПЕРИ – покривена зграда на гробљу у Пиперима. Средства за изградњу зграде на новој локацији грађевински одбор је сакупио од мјештана Пипера, Вакуфа и дијела Г.Мачковца. Општина Лопаре је обезбиједила грађу за кровну конструкцију. Ново гробље је у непосредној близини старог у коме нема више мјеста за сахрањивање. Нова локација је површине од 8,2 дунума. Радови на уређењу гробља и зграде наставиће се на прољеће.

Детаљније

ПОСЈЕТА РУСКОГ МИРОТВОРЦА ПАВЛОВИЧА

Начелник општине Лопаре Радо Савић разговарао је данас о могућим руским инвестицијама у овај подмајевички крај са бившим чланом Руске армије пуковником Михаилом Павловичем Лаврененком, који је био командант Сјевероисточне зоне мировне мисије у БиХ.
Савић је захвалио Павловичу на посјети и рекао да је он имао значајну улогу у мировним снагама у постратном периоду, а данас су разговарали о пројекту из области туризма у Лопарама.
„Павлович је као главнокомандујући руских мировних трупа сјевероистока боравио у мотелу `Вукосавци` који се налази у оквиру Спомен-парка у власништву општине Лопаре и разговарали смо о могућности да се пронађе инвеститор у Русији који би могао да оспособи мотел, учини га примамљивим за госте и тако обогати туристичку понуду Лопара“, рекао је Савић новинарима.
Он је истакао да је општина Лопаре отворена за сарадњу и најавио да ће инвеститор који је заинтересован за ово улагање доћи у посјету у децембру.
Руски миротворац Павлович рекао је након састанка да му је изузетно задовољство што је поново у Лопарама и што му се указала прилика да помогне српском народу тако што би довео потенцијалне инвеститоре из области туризма и бизниса.
Павлович ка...

Детаљније

Отворена изложба о животу и раду Николе Тесле

У Лопарама је отворена изложба „Никола Тесла 1856-2017“, на којој је постављено тридесет шест великих паноа са сликама живота и рада овог великог српског научника и проналазача.
Изложба је отворена у холу Средњошколског центра „Вук Караџић“, а организује је Савез иноватора Републике Српске.
Повод је обиљежавање 161 године од рођења Николе Тесле.
Изложба представља хронологију живота и рада Николе Тесле, гдје посјетиоци, осим Теслиног трансформатора и обртног магнетног поља, могу видјети фотографије које показују његов живот и друштво у којем се кретао, као и много тога што нису видјели.
Директор школе Мићо Стојишић позвао је суграђане да посјете ову изложбу у наредних седам дана (до 14. новембра) од 08:00 до 19:00 часова.

Детаљније

ЗАМЈЕНА ДОТРАЈАЛИХ СИЈАЛИЦА УЛИЧНЕ РАСВЈЕТЕ

У неколико мјесних заједница на подручју општине Лопаре у току је постављање око 200 нових сијалица јавне расвјете, јер су постојеће дотрајале, рекао је начелник ове мајевичке општине Радо Савић. Он је напоменуо да је за изградњу нове расвјете и реконструкцију постојеће у општини Лопаре из локалног буџета у овој години утрошено укупно 60.000 КМ, колико је, напомиње, планирано и за наредну годину. Савић каже да на подручју општине Лопаре има више од хиљаду сијаличних мјеста.
„Ријеч је о расвјети која је изграђена у посљедњих 10 година, неке сијалице су дотрајале па се ових дана ради замјена на 200 сијаличних мјеста које су на подручју више мјесних заједница, односно свугдје гдје су сијалице дотрајале“, рекао је Савић. Он је напоменуо да ће се у насељу Лопаре урадити нова лед расвјета ради уштеде и веће безбједности грађана.
„У току је изградња расвјете у Мјесној заједници Пирковци као и Веселиновцу који припада Мјесној заједници Лопаре Село“, навео је Савић.

Детаљније