Категорија │ ДИЈАСПОРА

Представници општине Лопаре на пријему у Швајцарској амбасади

Поводом Националног празника Швајцарске конфедерације 1. августа 2017. године, амбасадорка ове земље у БиХ Andrea Rauber Sexer организовала је пријем у Сарајеву, коме су присуствовали и представници општине Лопаре

Детаљније

Одржана манифестација „Дани дијаспоре“

20479776_892385537575622_3232959510153117648_n

Манифестација „Дани дијаспоре 2017“ одржана је у периоду 28-30.7.2017. године и отворена је изложбом слика које су настале на X Ликовном сабору у „Атељеу 313“ професора Миладина Лукића. Након тога одиграна је позоришна представа „Гастарбајтер“ аутора Миодрага Лукића.

Други дан манифестације одржан је састанак Привредног савјета општине Лопаре уз присуство представника дијаспоре. Протекли период је оцијењен као веома повољан што се тиче улагања на подручју општине Лопаре.
У недјељу завршни дан манифестације уприличен је традиционалним САЈМОМ ДОМАЋИХ ПРОИЗВОДА уз емитовање емисије НЕДЈЕЉНО ПОПОДНЕ БН Телевизије у порти спомен цркве у Лопарама. Сајам ракије и домаћих производа отворили су министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић и начелник општине Лопаре Радо Савић. Отварању сајма присуствовали су народни посланици Вукота Говедарица, Бранислав Бореновић, Игор Остојић, Желимир Нешковић, градоначелник Бијељине Мићо Мићић и други гости из сусједних општина. Том приликом пред више стотина посјетилаца, поред богатог кулутурно-забавног програма, наступили су чланови СПКД „Просвјета“, затим естрадни умјетници, пољопривредни произвођачи, привредници, разни еминентни гости из свијета, културе и привреде.

Детаљније

Одржана пета Брдска ауто-трка у Лопарама

У оквиру манифестације „Дани дијаспоре“, одржана је и Пета брдска ауто-трка „Лопаре 2017“ која је имала је 25 учесника. Учесници су се надметали у шест класа за најбоље вријеме на стази у Тобуту дугој 3.150 метара.

Трку је свечано отворио директор РиТЕ Угљевик Ђорђе Поповић.
Побједник трке у генералном пласману је Салих Љубијанкић из АМК „Цазин“, који је проглашен и најбољим возачем трке.
Друго мјесто у генералном пласману заузео је Ђани Ђелмо из АМК „Сунце“ из Јабланице, док је трећепласирани Харун Хаџић из сарајевског АРК „Рејсинг“. Рекорд стазе у Тобуту држи Мирослав Јосиповић из Модриче.
Организатор трке је АМКК „Феромонт спорт“ из Бијељине, а покровитељи су Општина Лопаре, Министарство за саобраћај и везе Републике Српске, „Путеви Републике Српске“, РиТЕ Угљевик и АМС Републике Српске.
Спонзори трке су јавне установе „Шуме Републике Српске“ и „Воде Српске“, предузећа „Фис“, „Дунав осигурање“, „Телрад Нет“, „Електро- Бијељина“, бијељински „Комуналац“, „САС“ Прибој, Ауто-мото друштво „Сигурност“ из Бијељине и домови здравља Бијељина и Лопаре.

Детаљније

Одржан Привредни савјет

У Лопарама је у протеклих годину дана отворено 100 одрживих радних мјеста, рекао је данас начелник општине Радо Савић на Пословном форуму у овој мајевичкој општини.

Савић је рекао да је ова година по привредним улагањима једна од најбољих за Лопаре у протеклих 10 година, а као примјер навео је отварање фирме за производњу радијатора „Термал“ у којој је запослено 58 радника, а до краја године ће њихов број бити знатно повећан. Ова фирма своје производе извози у Холандију.
Он је навео и да су два домаћа привредника са иностраним партнером из Кине покренула производњу и у фабрици столова и столица, гђе је већ запослено 20 радника, а до краја године биће обезбјеђено укупно 35 радних мјеста.
Савић је окупљенима на Пословном форуму рекао да је фирма „Термоелектро“ купила бившу фабрику пољопривредних машина у Лопарама у којој ће за мјесец дана кренути са радом и запошљавањем, а у протеклих годину дана отворен је и велики маркет који је запослио 23 радника са подручја Лопара.
Према његовим ријечима, позитивни помаци постигнути су и у области пољопривреде.
„Драган Јовић који живи у Аустрији, а поријеклом је из Прибоја код Лопара, закупио је воћњак у Горњем Мачковцу на 25 година и најавио улагање 200.000 КМ у подизање засада са 30.000 стабала трешње и шљиве“, истакао је Савић.
Наводећи примјере позитивних трендова улагања и развоја привреде у овој мајевичкој општини, Савић је истакао одличну сарадњу са дијаспором која даје и одличне резултате у матици.
Он је подсјетио да ова сарадња траје од 2010. године захваљујући ангажовању Стојана Стевановића и Мајевичана у Швајцарској.
Предсједник Удружења српских привредника Швајцарске Стојан Стевановић рекао је на Пословном форуму да је ово удружење организатор Свесрпског самита дијаспоре у Цириху.
„Циљ Свесрпског самита је да окупља мала и средња предузећа из Републике Српске и Србије како би се представили у Цириху и пронашли релевантне пословне партнере из Швајцарске и западне Европе“, додао је Стевановић.
Према ријечима Стевановића, општина Лопаре учествовала је на другом самиту који је одржан у јуну и представила пословне капацитете, а уз бројне швајцарске асоцијације и предузећа које су учествовала на самиту ускоро се очекују резултати у сарадњи.
Привредници из Угљевика Бојан и Младен Џувелековић, представници фирме „Спортинг МБ“, која у Лопарама отвара дестилерију за производњу воћних ракија капацитета 40.000 литара, рекли су да вриједност ове инвестиције прелази милион КМ.
„Подручје општине Лопара изабрали смо због потенцијала које пружа, али и због спремности општинске администрације за сарадњу, јер су и они препознали добар пројекат“, рекао је Бојан Џувелековић.
Он је најавио изградњу објекта од 800 метара квадратних у којем ће се производити ракија од шљива, дуња, крушака и кајсија, врхунског квалитета, за домаће и инострано тржиште, а у плану је и подизање засада шљиве на 250 дунума земље.
„Дани дијаспоре“ настављају се сутра брдском аутом-трком „Лопаре 2017″ на стази у Тобуту и Сајмом домаћих производа.
Пословни форум одржан је у сали за сједнице ресторана „Хелветиа“ у организацији Привредног савјета општине Лопаре, као једна у низу манифестација током „Дана дијаспоре“ коју ова мајевичка општина организује заједно са Удружењем Мајевичана из Швајцарске.

Детаљније

Отворена манифестација „Дани дијаспоре 2017“

У Центру за културу и информисање Лопаре синоћ је свечано отворена манифестација „Дани дијаспоре 2017“ изложбом слика које су настале на X Ликовном сабору у „Атељеу 313“ професора Миладина Лукића. На манифестацији су се обратили протојереј-ставрофор Стево Јовић, предсједник Удружења Мајевичана у Швајцарској Радислав Ђокић, професор Миладин Лукић и начелник општине Лопаре Радо Савић који је уједно и отворио манифестацију. Након тога одиграна је позоришна представа „Гастарбајтер“ аутора Миодрага Лукића

Детаљније

ДОНАТОРСКО ВЕЧЕ ЗА ОСНОВНУ ШКОЛУ

У Лопарама је одржано донаторско вече за обнову Основне школе „Свети Сава“ у овој мајевичкој општини.
Начелник општине Лопаре Радо Савић најавио је да ће хуманитарна акција за помоћ школи трајати наредних седам дана.
Савић је рекао новинарима да су у општини већ реализовани бројни пројекти за бољи живот мјештана, а иницијатива за обнову школе покренута је у сарадњи са просвјетарима и Светосавском омладинском заједницом Лопара.
Према његовим ријечима, новац од донација намијењен је за замјену олука на школској згради, уређење лимова и фасаде, а из општинског буџета биће издвојено 16.000 КМ за набавку котла за гријање.
Ову акцију је подржао и директор РиТЕ Угљевик, господин Ђорђе Поповић.
Помоћ школи у завичају најавио је и предсједник Удружења српских привредника Швајцарске и потпредсједник Удружења Мајевичана Стојан Стевановић.
„Школа заслужује да је финансијски помогнемо, јер смо у њој сви завршили основно образовање. Претходно смо реновирали све школе у селима и сад је дошла на ред и ова централна школа“, рекао је Стевановић.
Помоћник директора Основне школе „Свети Сава“ Стојанка Пантић изразила је наду да ће се акцији одазвати бивши ученици и да ће школа добити потребна средства.
Према њеним ријечима, ова школа почела је са радом 1971. године, а протеклу школску годину имала је 453 ученика у 28 одјељења.
Новац за обнову Основне школе R...

Детаљније

Донација школског намјештаја из Аустрије

Стигао још један контигент намјештаја из Аустије захваљујући господину инг. Златку Стојановићу

Детаљније

Изложба поводом 20 година рада и постојања АМКК „Feromont sport“ Бијељина

20106511_885177898296386_4387979492518792682_n

У Центру за културу и информисање Лопаре, 21.07.2017. године (петак) са почетком у 20 часова биће одржана изложба слика поводом 20 година рада и постојања АМКК „Feromont sport“ Бијељина.
Брдска аутотрка у Лопарама ће се одржати 30.07.2017. године

Детаљније

Донација школског намјештаја и опреме из Швајцарске

Наша Мајевичанка Сњежана Марић – Попадић за ОШ „Свети Сава“ у Лопарама, обезбиједила је 35 столова и 80 столица, 4 пројектора и радни сто.
Поменути намјештај је из школе „Aeugst am Albis“, а превоз намјештаја из Швајцарске до Лопара омогућио је Радислав Ђокић.
Општина Лопаре се захваљује Сњежани Марић – Попадић на обезбијеђеној донацији, која ће замјенити дотрајали намјештај у школи

Детаљније

ПОЗОРИШНИ ФЕСТИВАЛ ДИЈАСПОРЕ

Детаљније