Категорија │ ДИЈАСПОРА

Одржана манифестација „Дани дијаспоре“

Untitled-1

Манифестација „Дани дијаспоре 2016“ одржана је у периоду 29-31.7.2016. године и отворена је изложбом слика Радована Симића. Манифестацију су отворили начелник општине Лопаре др Радо Савић, предсједница Матице исељеника и Срба у региону Јелена Киш и предсједник Удружења Мајевичана у Швајцарској Саво Митровић.
Након тога одиграна је позоришна представа „Огољени до коске“ аутора Миодрага Лукића.
Други дан манифестације одржан је састанак Привредног савјета општине Лопаре уз присуство представника дијаспоре. На састанку је разговарано о потенцијалним улагањима на подручју општине Лопаре.
У недјељу завршни дан манифестације уприличен је традиционалним САЈМОМ РАКИЈЕ И ДОМАЋИХ ПРОИЗВОДА уз емитовање емисије НЕДЈЕЉНО ПОПОДНЕ БН Телевизије у порти спомен цркве у Лопарама. Сајам ракије и домаћих производа отворили су министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић и Игор Црнадак министар иностраних послова БиХ. Том приликом пред више стотина посјетилаца, поред богатог кулутурно-забавног програма, наступили су чланови СПКД „Просвјета“, затим естрадни умјетници, пољопривредни произвођачи, привредници, разни еминентни гости из свијета, културе и привреде

Детаљније

Одржан састанак Привредног савјета општине Лопаре

13686742_682016791945832_3304341660860519448_n

Други дан манифестације „Дани дијаспоре 2016“ одржан је састанак Привредног савјета општине Лопаре уз присуство представника дијаспоре. На састанку је разговарано о потенцијалним улагањима на подручју општине Лопаре

Детаљније

Отворена манифестација „Дани дијаспоре 2016“

У Центру за културу и информисање Лопаре вечерас је свечано отворена манифестација „Дани дијаспоре 2016“ изложбом слика Радована Симића. Манифестацију су отворили начелник општине Лопаре др Радо Савић, предсједница Матице исељеника и Срба у региону Јелена Киш и предсједник Удружења Мајевичана у Швајцарској Саво Митровић.
Након тога одиграна је позоришна представа „Огољени до коске“ аутора Миодрага Лукића.

Детаљније

Након 10 година у Лопарама се поново гради стамбено-пословна зграда

Након 10 година у Лопарама се поново гради стамбено-пословна зграда, овај пут на сјеверном улазу у општински центар, уз главну Улицу цара Душана. Објекат ће имати 36 станова, величине од 34 до 63 метара квадратних, са пословним простором површине 402 метра квадратна. Имаће пет спратова, а усељење првих станова се планира за крај године.
Предузетник Стојан Стевановић гради ову зграду

Детаљније

ОДРЖАН СВЕСРПСКИ САМИТ „EXPO 2016“

Untitled-1

У Диектикону код Цириха (Швајцарска), 3.6.2016. године одржан је Први СВЕСРПСКИ САМИТ. Самит су отворили Марко Чадеж, предсједник Привредне коморе Србије и Стојан Стевановић, предсједник Удружења српских привредника у Швајцарској. У оквиру ALL SERBIAN SUMMIT- а, поред сајма на коме је учешће узело око 70 српских привредника из Србије, Републике Српске и дијаспоре, одржан је и Бизнис форум Савјета дијаспоре као и разни академски и културни садржаји.
Општина Лопаре је на сајму представљала своје представнике, као и поједине привреднике са подручја наше општине са циљем остваривања сарадње са српским привредницима. Сајам је затворен 4.6.2016. године.

Детаљније

Позориште „Дуга“ из Лопара у Добоју

Глумци позоришта „Дуга“ из Лопара одиграли су у уторак 10. маја 2016. године у Центру за културу и образовање Добој представу „Едукована жена“. Аутор представе је Миодраг Лукић, режисер је Слађана Илић, тон и расвјета Велибор Ивановић, а играли су: Драган Лукић, Јелена Спасојевић и Александра Митрић. Ова представа говори о гастарбајтеру који након 20 година рада у Швајцарску доведе супругу, која се едуковала у тој земљи.

Детаљније

Протојереј-ставрофор Саво Б. Јовић поклонио вриједне књиге

Протојереј-ставрофор др Саво Б. Јовић посјетио је данас начелника општине Лопаре Раду Савића и том приликом поклонио је вриједне књиге за библиотеку у Лопарама.
Осим сабраних дјела владике Николаја, дјела патријарха Павла, поклонио је и осам својих књига.
Тренутно овај Мајевичанин, родом из Милина Села ради као главни секретар Светог архијерејског синода

Детаљније

Изграђена кућа породици Стевановић

Драгo и Ружa Стевановић, брачни пар из Тобута живјели су у трошној кућици која није била најусловнија за живот (без воде, тоалета и кухиње). Њих двоје живе од минималне пензије коју прима Драго и нису могли за себе обезбиједити бољи и сигурнији смјештај. Увидјевши стање те породице, на приједлог Центра за социјални рад удружили су се мјештани, хуманитарци, дијаспора и Општина Лопаре и за годину дана успјели су изградити кућу и уредити приземље како би се Ставановићи могли уселити у нови дом. Општина Лопаре је из буџета издвојила 5000 КМ за изградњу ове куће. Породица Стевановић изразила је захвалност свима и задовољство што ће своју крсну славу дочекати у новом дому.

Детаљније

„Ђокић Метал“ шири производњу

Пројекат „Проширење постојећих капацитета у металопрерађивачком сектору у циљу отварања нових радних мјеста и пласмана нових производа уз подршку дијаспоре“ је реализован.
Министарство за људска права и избјеглице БиХ је одобрило 15.000,00 КМ, општина Лопаре 5.000,00 КМ, а Д.о.о.“ЂОКИЋ-МЕТАЛ“ коме су средства намјењена улаже 71.846,00 КМ. Фирма „Ђокић Метал“ се бави обрадом метала тј. производњом оградица, металних конструкција за различите објекте како за страно тако и за домаће тржиште. У фирми је тренутно запослено шест радника, а до краја године биће их још пет.
Сврха овог пројекта је проширење постојећих капацитета за производњу преко 100 нових врста производа у циљу запошљавања нове радне снаге и примјера добре сарадње општине Лопаре и удружења дијаспоре.
Радислав Ђокић успјешни привредник из Швајцарске и власник „Ђокић Метал-а“ каже да се родни крај не смије заборавити, није само довољно слати новац родбини и тако им помагати. „Треба отварати производне погоне и обезбјеђивати нова радна мјеста и улагати у побољшање привреде колико је то могуће. Имамо довољно потенцијала које треба искористити у нашем крају као и одличну сарадњу са општином“, каже Ђокић.
Радници у овој фирми срећни су што су добили посао, плата је редовна и доприноси су уплаћени. „Раде се металне конструкције за хале, гараже, ограде, степеништа, балконе и све по потреби. Надамо се да ће посла бити и више што нама и нашим породицама нуди сигурност“, каже Борис Максимовић, радник ове фирме.
Начелник општине Лопаре позива све људе из дијаспоре који то могу, да слиједе примјер Радислава Ђокића. „Општина ће се максимално ангажовати да помогне на све начине који су доступни једној локалној заједници да производња коју би наши људи организовали овдје буде успјешна као овај примјер“, каже Радо Савић, начелник општине Лопаре.

Детаљније

Усељене још три породице

11782401_1104399016256012_1369798419633670892_o

Брачни пар, Тања и Станко Биљановић из Дервенте који су помогли изградњу кућа Ратка Тасовца, Цвијете Тасовац и Славке Ћурић из Прибоја чије су куће прошле године уништила клизишта, уручили су новчане и робне поклоне поводом усељења у нове домове

Детаљније