Категорија │ ДРУШТВЕНЕ ДЈЕЛАТНОСТИ

Промоција десетог броја „Бокатин Дијака“

У Центру за културу и инфомисање Лопаре, 15. септембра 2017. године представљен је 10, јубиларни број часописа „Бокатин Дијак“.
Часопис су представили уредници Слободан Јовић и Марко Томић као и гости: Данило Јокановић, Желимир Вукашиновић, Јана Алексић, Анђелко Ц. Јеремић, Дејан Вукићевић, Рајко Лукач, Здравко Мићановић, Данијела Којић, Зоран М. Бундало.
Штампање часописа омогућила је општина Лопаре.
„Бокатин Дијак” је часопис за језик, књижевност и духовност. Планирано је да излази два пута годишње, у посебним свескама или као двоброј. Један од циљева часописа јесте да у сваком броју буду заступљени аутори са свих подручја гдје се говори и пише српским језиком

Детаљније

ОБИЉЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЕМОКРАТИЈЕ

Промовисање толеранције, ненасилне комуникације и дијалога – основна је порука и циљ данашњег округлог стола о теми „Дијалог Одбора за европске интеграције и регионалну сарадњу и младих на путу ка ЕУ“, који је одражан у Лопарама.
Округли сто је, поводом обиљежавања 15. септембра – Међународног дана демократије, у овој подмајевичкој општини организовао Одбор за европске интеграције и регионалну сарадњу Народне скупштине Републике Српске, у сарадњи са Мисијом ОЕБС-а у БиХ.
Предсједник Одбора за европске интеграције и регионалну сарадњу Народне скупштине Републике Српске Бранислав Бореновић истакао је на овом скупу важност сузбијања говора мржње и спречавања насиља.
„Све док је комуникација ненасилна, она је демократска, у којој људи агрументима износе своје ставове. Најопасније је када говор мржње проузрокује насилну комуникацију, када је ријеч о вршњачком насиљу и када, поготово на националној основи, долази до насиља. Морамо спречавати насиље“, рекао је Бореновић.
Он је напоменуо да Одбор за европске интеграције и регионалну сарадњу Народне скупштине Републике Српске има девет чланова, од којих су седам посланици у парламенту Српске, а предсједник овог одбора је из реда опозиције, „што показује да овај одбор нема власти и опозиције“, да сви имају заједнички циљ – уређено друштво и вриједносни параметри једнаки за све.
Бореновић је подсјетио да је на приједлог Одбора за европске итеграције и регионалну сарадњу усвојена Декларација о осуди говора мржње у Народној скупштини Републике Српске, парламенту БиХ, Парламенту Федерације БиХ.
Начелник општине Лопаре Радо Савић рекао је на овом с...

Детаљније

ПРЕДСТАВЉАЊЕ 10. ЈУБИЛАРНОГ БРОЈА ЧАСОПИСА „БОКАТИН ДИЈАК“

15. септембар 2017. године у 19:00 часова
ПРЕДСТАВЉАЊЕ 10. ЈУБИЛАРНОГ БРОЈА
ЧАСОПИСА „БОКАТИН ДИЈАК“
у великој сали
Центра за културу и информисање Лопар

Детаљније

Говор Мајевице

У кабинету начелника општине Лопаре, 13. септембра 2017. године, начелник Радо Савић примио је др Драгу Радовановића из Бијељине. Договорено је штампање монографије „Говор Мајевице“ која ће се прилагодити широј читалачкој публици. Монографија ће бити штампана током наредне године уз подршку општине Лопаре.
Др Драго Радовановић из Бијељине рођен је у Прибоју, а докторирао је на тему „Говор Мајевице“ на Филолошком факултету Универзитета у Београду 2010. г

Детаљније

Породици Марковић са СЕДМОРО деце трактор

Хуманитарна организација Срби за Србе купила је породици Марковић са СЕДМОРО деце трактор којим планирају издржавати породицу. Марковићи живе у Милином селу 13 километара од Лопара у Републици Српској, а укупна вредност помоћи је 6.600 КМ. Уз трактор је набављена шумска карета за извлачење и превоз дрва.

Детаљније

Лопаре – Термал враћа стари сјај

21427113_1444541685633081_9066150477173233668_o (2)

Лопаре, 8. септембар 2017. године
Некадашњи највећи произвођач плочастих радијатора у БиХ на путу је потпуног опоравка и повратка старе славе. „Термал“ је прије рата своје производе пласирао на тржишта бивше Југославије, Аустрије и Њемачке. Након вишегодишње паузе у раду предузеће је обновило своју производњу захваљујући фирми „Лафат Комерц“ из Калесије која је купила „Термал“ у стечају и ужурбано обнавља производњу. Већ се увелико кренуло са производњом котлова на пелет и цистерни за уље и гориво које су, како нам је рекао директор Термала Махир Хамзић, углавном намијењене за извоз у Холандију. У „Термалу“ већ ради око 60 радника, а до краја фебруара 2018. године запослиће се још око 80 нових радника, рекао је Хамзић. До тада би требало да се заврше двије нове хале. Једна ће служити за производњу пелета, а у другу ће се измјестити производња пећи и цистерни. Након тога ослободиће се се стара хала у којој се обнављају линије за производњу радијатора. Ту ће се инсталирати и нова лакирница и након тога ће се кренути са производњом радијатора.

Детаљније

Промовисан роман Бранака Станковића – Чекамо васкресење мртвих

21368891_1444018379018745_3974125399117802403_o (2)

Лопаре, 7. септембар 2017. године
Промоција романа првенца, чији је наслов Чекамо васкресење мртвих, аутора Бранка Станковића наишла је на велико интересовање публике. Преко стотину посјетилаца присуствовало је промоцији у Центру за културу, што је добар број за много већа мјеста од Лопара и за много тиражније и познатије писце. У публици су били начелник општине Лопаре Радо Савић, прота Стево Јовић и други представници политичког, културног и привредног живота општине, гости из других мјеста, као и представници Равногорског покрета који баштине традицију страдалника на које се тематика романа односи. О роману су поред аутора, говорили Немања Миловановић и Слободан Јовић...

Детаљније

ПЛАНИНАРСКИ ПОХОД МАЈЕВИЦE

Мајевица, Лопаре, 1. – 3. септембар 2017. године
У организацији неформалне групе младих и Клуба планинара Лопаре организовна је планинарска акција „ПЛАНИНАРСКИ ПОХОД МАЈЕВИЦЕ“. Акција је трајала од 1. до 3. септембра 2017. године, уз учешће преко стотину планинара и заљубљеника природе из Лопара, Бијељине, Хан Пијеска, Брчког, Зворника, Бања Луке и Челинца. Дружење је почело у петак, 1. септембра дочеком у кампу на Површницама учесника из удаљених мјеста, да би сутрадан кренули у планинарску шетњу рутом дужине око 18 километара. Кренуло се из Лопара преко Градине, Стублића, Међедника, Почивала, Модрашнице, Плоче до кампа на Површницама, гдје је рута завршена. За све учеснике у кампу на Површницама обезбијеђена је храна, пиће и смјештај...

Детаљније

Вриједна донација општини Лопаре

Untitled-1

Представници организације Центри цивилних иницијатива испоручили су други дио опреме за Цивилну заштиту и Територијалну ватрогасну јединицу у Лопарама у оквиру пројекта „Побољшање система за превенцију и заштиту од поплава у граду Бијељина и општинама Лопаре, Шековићи, Сапна и Теочак“. Опрема садржи: фиксну радио станицу, преносне радио станице са GPS-ом, дрон, преносну ручну сирену и батеријске лампе.
Пројекат реализује организација Центри цивилних иницијатива у сарадњи са општином Лопаре и подржан је од стране Делегације ЕУ у БиХ.
Општи циљ пројекта је да се допринесе јачању капацитета циљних општина у спречавању поплава и заштите грађана од потенцијалних природних непогода

Детаљније

УСПЈЕШАН РАД ЗДРАВСТВЕНЕ УСТАНОВЕ

Директор Дома здравља Лопаре Желимир Нешковић истакао је данас да ова здравствена установа 10 година уназад послује позитивно и да је, у финансијском смислу, међу најбољим здравственим установама у Републици Српској.
Ломљењем славског колача здравствени радници Дома здравља у Лопарама и њихови гости свечано су обиљежили крсну славу Светог мученика Агатоника.
Нешковић је рекао новинарима да је у овој години отворена амбуланта породичне медицине у мјесној заједници Мртвица, која покрива четири насељена мјеста и да се потпуно прешло на електронски начин издавања образаца свих служби Дома здравља, када је ријеч о упутницама, рецептима и дознакама.
Према његовим ријечима, обезбијеђено је још једно санитетско возило, које је донација Мирослава Којадиновића из Њемачке, чиме ће бити значајно побољшан квалитет пружања здравствених услуга.
Нешковић је најавио да ће се у наредном периоду радити на подизању нивоа здравствених услуга кроз усавршавање кадрова, инфраструктурне пројекте и отварање нових служби у оквиру Дома здравља.
Кум славе, начелник општине Лопаре Радо Савић, честитао је запосленима Дома здравља на успјесима и постигнутим резултатима и изразио увјерење да ће ова здравствена установа наставити позитивно пословање.

Детаљније