Kategorija │ MJESNE ZAJEDNICE

MIR BOŽIJI-HRISTOS SE RODI

Sveštenstvu Srpske pravoslavne crkve, građanima i majevičkoj dijaspori čestitam najradosniji hrišćanski praznik-Božić, tradicionalnim pozdravom MIR BOŽIJI, HRISTOS SE RODI!

Detaljnije

TRADICIONALNO NALAGANjE BADNjAKA UOČI BOŽIĆA

Brojni vjernici u Loparama okupili su se večeras u Hramu Pokrova Presvete Bogorodice gdje je protojerej-stavrofor Stevo Jović nakon bogosluženja na Badnje veče poželio da se što više djece rađa u srpskom narodu.
„Ako se ostvari mir među ljudima, onda je to mir Božiji. Neka mir Božiji zavlada svim ljudima u svim porodicama kroz bračne zajednice, kroz rađanja djece, bogaćenjem i umoženjem kolijevki u domovima svih“, poručio je Jović u besjedi.
Badnjak je naložio načelnik Lopara Rado Savić koji je čestitao nastupajući Božić sveštenstvu i monaštvu Srpske pravoslavne crkve, građanima ove majevičke opštine i majevičkoj dijaspori.
„Neka nam p...

Detaljnije

TRADICIONALNA SJEČA BADNjAKA U PRIBOJU

Mještani Priboja kod Lopara danas su tradicionalno posjekli badnjak i donijeli ga ispred Hrama rođenja Presvete Bogorodice u ovom majevičkom mjestu.

Starješina hrama protojerej-stavrofor Jeremija Lazić rekao je novinarima da se prinošenje badnjaka tradicionalno obavlja na dan kada se proslavlja Sveti Ignjatije Bogonosac.

On je svim parohijanima poželio sreću i da Hristovo rođenje dočekaju u radosti i veselju.

Prinošenju badnjaka prisustvovao je i načelnik opštine Lopare Rado Savić koji je izrazio zadovoljstvo što se i na ovaj način čuva tradicija i pravoslavna vjera.

„Ponosan sam na Majevičane, jer današnje druženje je odraz majevičkog jedinstva i to je poruka srpskom narodu, gdje god da se nalaze“, poručio je Savić.

On je najav...

Detaljnije

IZGRADNjA BAZENA U TOKU

Načelnik opštine Lopare Rado Savić sa saradnicima posjetio je danas radove na izgradnji bazena u Loparama. Gradi se moderan bazen sa svim pratećim objektima uključujući restoran, teretanu na otvorenom, dječiju igraonicu, kao i teren za odbojku na pijesku. Radovi na pratećim objektima će biti završeni do kraja maja, a svečano otvaranje bazena planirano je u prvoj polovini juna 2019. godine.

Detaljnije

UGOVORI ZA TRI KORISNIKA PROGRAMA OPORAVKA OD POPLAVA

U opštini Lopare danas su potpisani ugovori sa tri korisnika paketa u oblasti poljoprivredne proizvodnje, u okviru Programa za oporavak od poplava koji finansira EU, a sprovodi UNDP u BiH.
Načelnik opštine Lopare Rado Savić rekao je da će još četiri korisnika dobiti podršku, od čega će tri dobiti za zapošljavanje, a jedan za samozapošljavanje.

„Za ove porodice je, osim kuća koje će dobiti ili koje će biti obnovljene, važno da im na ovaj način bude omogućeno da sa bave poljoprivredom, da se zaposle i od toga žive“, izjavio je Savić novinarima.

Savić je na...

Detaljnije

POSJETA DELEGACIJE MINISTARSTVA ZA IZBJEGLICE I LjUDSKA PRAVA BIH

Delegacija Ministarstva za izbjeglice i ljudska prava BiH i predstavnici Odbora za Rome pri Savjetu ministara BiH posjetili su danas opštinu Lopare. Na sastanku je razgovarano o projektima koji su urađeni na području ove opštine kao i nekim novim narednim projektima, ali i o formiranju udruženja za Rome na području opštine Lopare

Detaljnije

„SAS SUPER P“ OSIGURANjE POKLONILO PLACEVE ZA GRADNjU KUĆA U PRIBOJU

Vlasnici „SAS super P“ osiguranja Rado Gavrić i Miodrag Stojanović poklonili su danas opštini Lopare 2.000 kvadrata zemljišta u Mjesnoj zajednici Priboj, na kome će se graditi pet stambenih objekata porodicama koji su ostali bez kuća u klizištima 2014. godine.

Načelnik opštine Lopare Rado Savić nakon sastanka sa Radom Gavrićem naglasio je da je ovo primjer kako privrednici koji su ostvareni u poslu imaju osjećaj za sugrađane kojima je pomoć neophodna.

„Nama znači ova pomoć, jer će trideset stanovnika Priboja, na ovaj način ostati u svom mjestu. Do sada smo izgradili 71 stambeni objekat porodicama koji su ostali bez kuća u klizištima od 2014. godine“, rekao je Savić novinarima.

Detaljnije

SANACIJA KLIZIŠTA U MIROSAVCIMA

U toku je sanacija klizišta na lokalnom putu u Mjesnoj zajednici Mirosavci, zaseok „Marići“.
Na ovom lokalnom putu saobraćaj je bio otežan. Sanacijom klizišta na ovom putnom pravcu saobraćaj će se odvijati normalno.Vrijednost radova je oko 15.000 KM, a sredstva je obezbijedila Opština Lopare. Izvođač radova je „MR JOVIĆ“ d.o.o. Lopare

Detaljnije

NOVI UGOVORI ZA IZGRADNjU KUĆA

Opština Lopare potpisala je danas ugovore sa još šest korisnika programa oporavka od poplava, a koji je finansiran sredstvima EU u saradnji sa Vladom Republike Srpske i Vladom Federacije BiH.

Načelnik opštine Lopare Rado Savić rekao je da je potpisivanjem ovih šest ugovora nastavljena realizacija izgradnje preostalih 40 kuća i popravka 15 kuća za oštećene u klizištima, te podsjetio da je do sada izgrađeno 48 stambenih objekata.

On je istakao da je ovo jedanaesti ugovor u ovoj godini i da se opština obavezala na učešće od po 5.000 KM, te izgradnju potrebne infrastrukture za svaku od kuća, kao i obezbjeđivanje placa za one koji nemaju svoj plac na sigurnom terenu.

Jedan od potpisnika ugovora je Risto Maksimović iz Jablanice, kome je klizište oštetilo kuću.

Detaljnije

URAĐENE TRI BUŠOTINE ZA LOPARSKI VODOVOD

Tokom novembra 2017.god. i septembra 2018.god. u Veselinovcu su urađene tri bušotine za snabdijevanje Lopara vodom. Bušotine su na dubinama 102 m (dvije) i 120 m. Vrijednost radova na izgradnji ove 3 bušotine je 50 000 KM. Voda će se pumpama izbacivati i za pumpe, njihovu ugradnju i povezivanje potrebno je oko 50 000 KM. Napajanje strujom nije najbolje i podnijet je zahtjev elektrodistribuciji za trofaznu struju i izvršena uplata od 1914,50 KM.
Izdašnost pomenutih bušotina je oko 400 kubika vode za 24 h. Kapacitet bazena u Loparama je 380 kubika.

Detaljnije