Пут у Рожањ

Пут који води од Скаковице до манистира у Рожњу је реконструисан у укупној дужини 4 km заједничким активностима свештенства и општине Лопаре. На путу су санирана клизишта и посуто је и уваљано око 100 m3 лапоровитог материјала („шкрље“). Сада је тај путни проходан и за путничка возила.
Код манастира Св. пророка Јеремије у Рожњу на Мајевици, одржана је традиционална Рожањска молитва 31. јула 2016. године уз присуство великог броја вјерника,служена је Света Литургија коју су служили протојереј-ставрофор Јеремија Лазић из Прибоја и јереј Иван Савиновић. Послије службе освештана је спомен-чесма за погинуле из посљедњег Отаџбинског рата, њих 17, која је и освећена, а потом учињен помен пред гробницом код манастира за 108 убијених Срба током 1942 године.
Рожањ се налази у сјевероисточној Босни и прије рата бројало је 125 домаћинстава и припадало општини Зворник.
У Другом свјетском рату тешко је страдало од усташа. У прогрону 18.12.1942. године убијено је 108 мјештана овога села, од чега је 87 живо запаљено у кући Неђе Зољића (Мићића). Становништво се бавило углавном сточарством и воћарством, а већи дио становника радио је у иностранству. Данас припада ФБиХ и општини Сапна.
У последњем рату страдало је 18 мјештана Рожња, а село потпуно разорено.
Обнова манастрира је једна од нада у било какав повратак повратничког становништва јер сада у Рожњу живи само један Србин повратник.