Мјерне станице у служби заштите домаће производње

С циљем да се на вријеме заштити домаћа пољопривредна производња на подручју општине Лопаре поставњена је мјерна станица које ће константно бодрити на временске прилике те пратити појаву биљних болести и штеточина. Станица очитава неколико параметара, тепмературу, влажност ваздуха и количину падавина.
Очитани параметри ће агрономима бити од великог значаја јер ће бити у прилици да преурањено реагују на терену, те уз сарадњу са пољопривредницима благовремено спријече велике губитке у пољопривредној производњи који су биљежени у претходним временски нестабилним годинама.
На свим подручјима гдје су постављене, станице су увелико на свом задатку, а пред стручњацима и пољопривредницима су већ резултати пропраћеног стања временских прилика који су забиљежени ових дана.
Тим у који је укључен Хидрометеоролошки завод, ЈУ Воде Српске, Министраство пољопривреде, те Противградна заштита кренуо је пуном паром, а кроз међусобну координацију да на терену прати стање водостаја и климатске промјене, с циљем да сачувају и унаприједе домаћу пољопривреду.