Освећен споменик у Лопарама

У порти храма Покрова Пресвете Богородице у Лопарама 29. септембра 2016. године освећен је новоизграћени споменик за повјешане Србе Мајевичане у Другом свјетском рату. Освећење је извришио Његово преосвештенство владика зворничко – тузлански Хризостом уз саслужење бројног свештенства.
Освећењу су присуствовали предсједник Борачке организације РС Миломир Савчић, начелник општине др Радо Савић, предсједник скупштине Миленко Ристић, посланик у НС РС Желимир Нешковић и велики број грађана Лопара.
О Васкрсу у априлу мјесецу 1944. године припадници нацистичко-усташке СС дивизије починили су стравичан злочин на Мајевици у селима Јабланица, Мачковац, Козјак, Лукавица, Пипери, Вакуф, Лопаре, Пирковци, Вукосавци, Тобут и Лабуцка. Том приликом звјерски су побили 327 мјештана од тек рођене дјеце до изнемоглих стараца. На липи поред старе школе објешено је 77 Срба Мајевице, а најмлађа Мара је имала само 7 година.
Епископ се захвалио начелнику општине Лопаре, др Ради Савићу, те одборницима у Скупштини општине Лопаре, што су подржали ову иницијативу коју је реализовала Црквена општина Лопаре, на челу са протојерејом ставрофором Стевом Јовићем.