Održana manifestacija „Folklorom do pomirenja“

U Loparama je 25. marta 2017. godine održana po prvi put međunarodna manifestacija „Folkorom do pomirenja“. Manifestacija je počela defileom učesnika ispred Osnovne škole u Loparama do zgrade Opštine, a u Centru za kulturu i informisanje održao se nastup folklornih društava iz BiH, Srbije i Hrvatske.
Manifestaciju je otvorio i podržao načelnik opštine Lopare dr Rado Savić.
Cilj manifestacije je doprinos izgradnji povjerenja između ljudi različitih nacionalnosti kao i promovisanje saradnje prekograničnog regiona Drina – Sava.
Učesnici programa:
1. KUD „Sveti Sava“ iz Loznice,
2. KUD „Frula“ iz Loznice,
3. KUD „Koraj“ iz Koraja,
4. KUD „Apševački veseljaci“ iz Apševaca,
5. KUD „Spačva“ iz Donjeg Novog Sela i
6. SPKD „Prosvjeta“ Lopare i pododbor Priboj kao domaćin ove manifestacije.
„Folklorom do pomirenja“ naziv je projekta koji je realizovala neformalna grupa mladih iz Lopara i Koraja u saradnji sa Opštinom Lopare, Centrom za kulturu i informisanje i SPKD „Prosvjeta“ Lopare. Podržan je kroz USAID-ov projekat PRO-Budućnost, koji implementira Catholic Relief Srevices u saradnji sa Fondacijom Mozaik, Caritasom Bosne i Hercegovine, Forumom građana Tuzle, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem u BiH.
Projekat je finansirala i Evropska unija kroz podršku regionalnoj saradnji i ravnomjernom teritorijalnom razvoju zemalja Zapadnog Balkana u procesu približavanja Evropskim integracijama, a sprovela Stalna radna grupa za ruralni razvoj (SWG) u Jugoistočnoj Evropi.