МЕЂУРЕЛИГИЈСКА САРАДЊА“БУДИМО ЉУДИ“

У четвртак, 27. априла 2017. године вјероучитељи исламске и правoславне вјеронауке Јасмина Шадић и Алекса Сунарић били су у посјети вјерским објектима у Корају и Мртвици.
Циљ посјете је био да се код дјеце од најраније доби развијају навике толеранције, међусобног уважавања, сарадње и љубави. Дјеца која одрастају уз уважавање различитих националних, вјерских и културних група, темељ су изградње морално стабилног и толерантног друштва.
Прво су посјетили чаршијску џамију у Корају гдје их је као домаћин примио ефендија Мерсудин Накичевић, надлежни хоџа. Присутне ученике и наставнике упознао је са џамијом и другим објектима, те упутио лијепу поруку о међусобном разумијевању и поштовању једних према другима. Дјеца су послужена соком и слаткишима.
Након тога су сви заједно отишли у Мртвицу. Свештеник и вјероучитељ Алекса Сунарић увео је госте у храм св. пророка Илије и ту им објаснио историјат храма и основне истине православне вјере. Гости су обишли светосавско-парохијски дом, гдје су послужени.
Уз жељу је да се овакви сусрети наставе и сљедећих година, сви су пуни утисака отишли својим кућама, са заједничким закључком да вјерску и националну припадност нисмо у могућности да бирамо, јер је добијамо по рођењу, зато нас она не смије одређивати као особе. Међуљудски односи зависе од тога колико смо блиски, а од те блискости зависе наше људске вриједности.
Протојереј-ставрофор
Алекса Сунарић