Одржан Привредни савјет

У Лопарама је у протеклих годину дана отворено 100 одрживих радних мјеста, рекао је данас начелник општине Радо Савић на Пословном форуму у овој мајевичкој општини.

Савић је рекао да је ова година по привредним улагањима једна од најбољих за Лопаре у протеклих 10 година, а као примјер навео је отварање фирме за производњу радијатора „Термал“ у којој је запослено 58 радника, а до краја године ће њихов број бити знатно повећан. Ова фирма своје производе извози у Холандију.
Он је навео и да су два домаћа привредника са иностраним партнером из Кине покренула производњу и у фабрици столова и столица, гђе је већ запослено 20 радника, а до краја године биће обезбјеђено укупно 35 радних мјеста.
Савић је окупљенима на Пословном форуму рекао да је фирма „Термоелектро“ купила бившу фабрику пољопривредних машина у Лопарама у којој ће за мјесец дана кренути са радом и запошљавањем, а у протеклих годину дана отворен је и велики маркет који је запослио 23 радника са подручја Лопара.
Према његовим ријечима, позитивни помаци постигнути су и у области пољопривреде.
„Драган Јовић који живи у Аустрији, а поријеклом је из Прибоја код Лопара, закупио је воћњак у Горњем Мачковцу на 25 година и најавио улагање 200.000 КМ у подизање засада са 30.000 стабала трешње и шљиве“, истакао је Савић.
Наводећи примјере позитивних трендова улагања и развоја привреде у овој мајевичкој општини, Савић је истакао одличну сарадњу са дијаспором која даје и одличне резултате у матици.
Он је подсјетио да ова сарадња траје од 2010. године захваљујући ангажовању Стојана Стевановића и Мајевичана у Швајцарској.
Предсједник Удружења српских привредника Швајцарске Стојан Стевановић рекао је на Пословном форуму да је ово удружење организатор Свесрпског самита дијаспоре у Цириху.
„Циљ Свесрпског самита је да окупља мала и средња предузећа из Републике Српске и Србије како би се представили у Цириху и пронашли релевантне пословне партнере из Швајцарске и западне Европе“, додао је Стевановић.
Према ријечима Стевановића, општина Лопаре учествовала је на другом самиту који је одржан у јуну и представила пословне капацитете, а уз бројне швајцарске асоцијације и предузећа које су учествовала на самиту ускоро се очекују резултати у сарадњи.
Привредници из Угљевика Бојан и Младен Џувелековић, представници фирме „Спортинг МБ“, која у Лопарама отвара дестилерију за производњу воћних ракија капацитета 40.000 литара, рекли су да вриједност ове инвестиције прелази милион КМ.
„Подручје општине Лопара изабрали смо због потенцијала које пружа, али и због спремности општинске администрације за сарадњу, јер су и они препознали добар пројекат“, рекао је Бојан Џувелековић.
Он је најавио изградњу објекта од 800 метара квадратних у којем ће се производити ракија од шљива, дуња, крушака и кајсија, врхунског квалитета, за домаће и инострано тржиште, а у плану је и подизање засада шљиве на 250 дунума земље.
„Дани дијаспоре“ настављају се сутра брдском аутом-трком „Лопаре 2017“ на стази у Тобуту и Сајмом домаћих производа.
Пословни форум одржан је у сали за сједнице ресторана „Хелветиа“ у организацији Привредног савјета општине Лопаре, као једна у низу манифестација током „Дана дијаспоре“ коју ова мајевичка општина организује заједно са Удружењем Мајевичана из Швајцарске.