Бијељина, Угљевик и Лопаре заједно промовишу инвестициони потенцијал

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић, начелник Угљевика Василије Перић и замјеник начелника Лопара Срећко Илић потписали су данас Споразум о успостављању међуопштинске радне групе „Регионални савјет Семберије и Мајевице“. Оснивање радне групе је дио пројекта
„Унапређење пословног окружења сјевероисточног дијела Републике Српске“, а овим споразумом је предвиђена сарадња у областима управљања развојем, унапређења радне снаге, заједничког представљања инвестиционих и туристичких потенцијала, заједничко учешће на сајмовима, као и реализација заједничких пројеката.
– Пројекат реализујемо с циљем унапређења пословног амбијента на локалном нивоу. Идеја је да се кроз регионалну промоцију инвестиционих потенцијала привуку нови и задрже постојећи инвеститори – истакао је градоначелник Мићић.
Начелник Општине Угљевик Василије Перић оцијенио је да се овим споразумом наставља изузетно добра сарадња са Бијељином и Лопарама.
– Данас смо формализовали сарадњу, на основу чега ће се наша Радна група састајати најмање једном у три мјесеца и договараће се о мјерама које ће за коначни циљ имати унапређење квалитета живота грађана у овим јединицама локалне самоуправе – појаснио је Перић, додајући да је Бијељина важан центар и средиште овог краја, те да су општине Угљевик и Лопаре наслоњене на овај Град у областима здравства, школства и изградње инфраструктуре.
Замјеник начелника Општине Лопаре Срећко Илић изразио је увјерење да ће се реализацијом овог Споразума унаприједити регионална сарадња, као и пословно окружење, што ће имати велики значај за становнике ове три локалне заједнице.
Реализацијом овог пројекта су, такође, обучени запослени у локалним управама и приватним предузећима у области инвестиционе промоције, односно, за писање приједлога пројеката и израде бизнис-планова.
Пројекат реализује Град Бијељина, а поред општина Угљевик и Лопаре, партнери су Подручна привредна комора регије Бијељина и „Стеко центар“. Овај пројекат је подржан путем Финансијског механизма за финансирање пројеката интегрисаног и одрживог локалног развоја у Републици Српској за 2016/2017. годину за чије функционисање су средства обезбједили Влада Републике Српске и Европска Унија преко пројекта Локални интегрисани развој (LIR) који имплементира Развојни фонд Уједињених Нација (UNDP) у БиХ.
Координатор овог пројекта је Одсјек за локални економски развој и европске интеграције Градске управе Града Бијељина.