ТАКМИЧЕЊЕ У ПОЗНАВАЊУ НАЦИОНАЛНИХ МАЊИНА

У Центру за културу „Филип Вишњић“ у Угљевику више од 150 ученика из 18 основних школа са подручја Бијељине, Лопара и Угљевика такмиче се у познавању историје, културе и традиције националних мањина, а ову манифестацију „Упознајмо се“ традиционално организује Актив директора основних школа у регији, уз подршку Мисије ОЕБС у БиХ и Савеза националних мањина Републике Српске.
Основна школа „Свети Сава“ из Лопара представља Чешку националну мањину, ученици школе „Вељко Чубриловић“ из Прибоја представљају Украјинце а основци из Корајске школе „Доситеј Обрадовић“ представљају Мађарску националну мањину.
Замјеник начелника општине Лопаре Срећко Илић напоменуо је да се овим такмичењем шаље порука о миру и толеранцији и најавио да ће ова мајевичка општина и даље подржавати овакве и сличне активности.
„Важно је како се односимо према другим народима, важно је да чувамо културу и традицију свог народа и да слободно изражавамо вјерска опредјељења, али је веома важно да поштујемо и уважавамо културу, традицију и обичаје других народа“, поручио је Перић на отварању манифестације указавши на значај уважавања културе, језика и обичаја других народа.
У БиХ живи седамнаест националних мањина: Албанци, Италијани, Јевреји, Мађари, Македонци, Нијемци, Пољаци, Украјинци, Роми, Румуни, Руси, Русини, Турци, Украјинци, Црногорци и Чеси.
Град Бијељина и општине Угљевик и Лопаре 2012. године потписали су споразум о одржавању такмичења о познавању националних мањина.