БАДЊАК У МАЈЕВИЧКОМ КРАЈУ ТРАДИЦИОНАЛНО ПОСЈЕЧЕН

У Прибоју, засеок Џемат у Ђукановићима, мјештани су данас традиционално сјекли Бадњак и донијели га испред храма Рођења Пресвете Богородице у Прибоју.
Домаћин на чијем је имању сјечен бадњак Недељко Ђукановић каже да се сваке године у парохији Прибојској организује окупљање мјештана и сјеча бадњака, што је велики догађај који, подсјећа, доноси радост и весеље.
„Сјечење бадњака је велики догађај за све нас, јер бадњак доноси здравље, радост, весеље и мир, а ми баш то молимо у сусрет најрадоснијем празнику- Христовом рођењу, у сусрет Божићу“, рекао је новинарима Ђукановић.
Старјешина храма Рођења Пресвете Богородице протојереј-ставрофор Јеремија Лазић истакао је да се данас приноси Бадњак кућама и храмовима.
„У овом хладном времену бадњак загријева како новорођеног Богоспаситеља, Богочовјека, Христа Спаситеља и грије срца хришћана који рођењем и доласком Христовим на земљу имамо пут спасења“, рекао је Лазић.
Начелник општине Лопаре Радо Савић истакао је да сјеча Бадњака показује заједништво народа на Мајевици и изразио задовољство јер се на овај начин његује традиција и традиционалне вриједности.
„Заједништво и слогу имали смо протекле године у којој смо имали изузетне резултате и помаке у свим сегметнима наше општине“, рекао је Савић.
Он је изразио увјерење да ће се и у текућој години пренијети позитивни резултати из претходне.
Најстарији становник 81-годишњи Цвјетко Остојић памти од малих ногу прославе Божића.
„Обичаје смо увијек пратили, а од прије десет година смо организовали да сви заједно сјечемо Бадњак уз пјесму и у весељу“, рекао је Остојић.
Сјеча Бадњака обављена је и у другим мјестима општине Лопаре, а присуствовали су јој и мјештани који су стигли из дијаспоре да рођење Исуса Христа дочекају у свом родном крају.
Предсједник Удружења српских привредника из Швајцарске Стојан Стевановић, који је родом са Мајевице, присуствовао је данашњем догађају и истакао да људи у дијаспори поријеклом са Мајевице помажу свој родни крај.
„Цијела дијаспора на челу са Удружењем `Мајевичана` помаже наш крај, примјетна су у посљедње вријеме и улагања наших људи овдје и то ћемо чинити и у наредном периоду заједно са локалном управом и грађанима мајевичког краја“, рекао је Стевановић.