ВЛАДИКА ФОТИЈЕ: СРЕТЕЊЕ – ПРАЗНИК ЉУБАВИ БОЖИЈЕ И ДУХОВНЕ РАДОСТИ

Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије поручио је да је данашњи празник Сретење Господње – празник љубави Божије и празник духовне радости.
„Кад долазимо у цркве на свете литургије, доживљавамо сусрет са Богом и једни са другима, а то и јесте Сретење, да срећемо једни друге и да препознајемо једни у другима икону Божију, човјека Божијега и да се односимо тако једни према другима у љубави, благочестивости, гостопримству, праштању у молитвама, и то је порука данашњег празника“, рекао је владика Фотије.

Владика Фотије је у Храму Рођења Пресвете Богородице у Мачковцу код Лопара, гдје је служио Свету архијерејску литургију, истакао да и свако дијете које се крсти у храму представља једно мало Сретење.

„То дијете се крштењем облачи у Христа, оно постаје христолико, боголико биће. Сусрећући њега, сусрећемо и Христа у том човјеку и то јесте тајна цркве Христове, тајна обожених личности, препознавања Христа једних у другима“, истакао је епископ Фотије.

Свету архијерејску литургију владика Фотије служио је данас пред бројним вјерницима у Храму Рођења Пресвете Богородице у Мачковцу, уз саслужење свештенства лопарског.

Након литургије служен је парастос за 242 погинула борца мајевичког краја.

„Данас се присјећамо оних који су пострадали за Републику Српску на просторима Мајевице. Они су дали велику жртву за српски род, за нашу Републику Српску у којој се сусрећемо у љубави Божијој, у молитвама и братским загрљајима“, рекао је владика Фотије.

Он је напоменуо да је Сретење државни празник Србије, али и празник свих Срба „јер сви су Срби једног поријекла“.

„Карађорђе Петровић је 1804. године подигао устанак против Турака управо на Сретење, а 1835. године проглашен је Сретењски устав, прави Устав Републике Србије, и то је било једно сусретање у слободи, правди и миру и добру, то је био и духовни и национални сусрет“, рекао је владика Фотије.

Светој архијерејској литургији присуствовало је руководство општине Лопаре и Борачке организације ове мајевичке општине и велики број вјерника.