ОДРЖАНА МАНИФЕСТАЦИЈА ТРАДИЦИЈЕ И ОБИЧАЈА

У Лопарама је вечерас, уз богат културно-умјетнички програм одржано завршно вече традиционалне манифестације „Мајевичко посијело-2018“, која има и такмичарско-ревијални карактер.

Предсједник лопарског Српског просвјетног и културног друштва /СПКД/ „Просвјета“ Радмила Митровић рекла је да је циљ оваквих културних садржаја очување и његовање духовних и народних вриједности мајевичког краја.

„Од половине децембра протекле године трајало је такмичење у игри прстена, вокално-инструменталних група, хармонике, фруле, шаргија и фолклорних ансамбала, а одржане су и изложбе кућне радиности“, рекла је Митровићева новинарима.

Руководилац секције за очување народне традиције у СПКД „Просвјета“ Митар Спасојевић истакао је да је на посијелу учествовало 120 такмичара из свих мјесних заједница са подручја општине Лопаре.

„Вечерас смо изабрали такмичаре, извођаче на разним инструментима као што је фрула, двојница, виолина, шаргија, тамбура, хармоника, вокалне групе у троје, вокалне инструменталне групе, изложбе ручних радиности који ће представљати општину Лопаре на регионалном такмичењу“, рекао је Спасојевић.

Он је подсјетио да се „Мајевичко посијело“ одржава већ осамнаесту годину заредом.

Начелник општине Лопаре Радо Савић изразио је увјерење да ће ова културна манифестација трајати и даље и пренијети се на млађе генерације с циљем очувања традиције мајевичког краја.

„Сви обичаји који красе Мајевицу траба да буду сачувани, а `Мајевичко посијело` је прилика да се дио традиције нашег краја прикаже“, истакао је Савић.

Он је захвалио СПКД-у „Просвјета“ који даје велики допринос очувању традиције и најавио да ће општина Лопаре и у наредном периоду материјално помагати овакве и сличне манифестације.

Свечаности је, осим бројних грађана мајевичког краја, присуствовао архијерејски намјесник тузлански протојереј-ставрофор Стево Јовић, руководство општине Лопаре и Центра за културу и информисање.

Покровитељи манифестације су Министарство просвјете и културе Републике Српске и општина Лопаре.

Манифестацију је организовало СПКД „Просвјета“ Лопаре, а одржана је у Центру за културу и информисање ове општине.