ЊЕМАЧКИ ИНВЕСТИТОРИ ЗАИНТЕРЕСОВАНИ ЗА УЛАГАЊЕ У ЛОПАРЕ

Начелник општине Лопаре Радо Савић састао се данас са делегацијом привредника из Њемачке који су заинтересовани за улагање у привреду ове мајевичке општине.
Након презентације привредних капацитета општине Лопаре, Савић је изразио задовољство што у овај крај долазе привредници који имају знање и капитал.

„Трудимо се да бар једном мјесечно у наш крај долазе инострани инвеститори, не само ради покретања привреде, већ и ради разговора са домаћим привредницима о могућности проширења постојећих капацитета“, рекао је Савић новинарима.

Он је подсјетио да се на евиденцији Завода за запошљавање у Лопарама налази око 2.000 људи и да је приоритет општинског руководства отварање нових радних мјеста.

„Састанци са потенцијалним инвеститорима нам уливају оптимизам да можемо доста тога да урадимо на запошљавању посебно младих људи који су кључни за опстанак овог краја“, рекао је Савић.

Потенцијални инвеститор, представник фирми и привредних организација из Дрездена Клаус Винклер изразио је увјерење да ће бити остварен заједнички циљ, а то је покретање пројеката из области металске и месне индустрије.

Он је изразио заинтересованост за отварање фабрике која би производила аутомобиле.

„На овом подручју немамо такве фирме. Потенцијала свакако има, а посебно ако пронађемо адекватне просторе за то“, рекао је Винклер.

Иницијатор данашњег састанка је привредник из Њемачке, родом из Теслића, Мирослав Којадиновић.

„Сарађујем већ извјестан период са руководством општине Лопаре, а први разговори са начелником Савићем били су у правцу довођења инвеститора. Одлив становништва може се спријечити само инвеститарањем у привреду и отварањем нових радних мјеста“, рекао је Којадиновић.

Он сматра да су најбоља улагања у мале производне капацитете који се ослањају на пољопривреду.

Након састанка са руководством општине Лопаре, њемачка делегација је посјетила фабрике металске индустрије „Термал“ и „Термоелектро опрема“, хемијске индустрије „Флора фарм“ и текстилне индустрије „Кристин мод“.

Састанку је присуствовала и конзул БиХ у Минхену Ранка Домазетовић.