Међуетнички бициклистичко-еколошки сусрети младих

У Прибоју 28. априла 2018. године одржани су шести традиционални Међуетнички бициклистичко-еколошки сусрети младих. Партнерска мрежа НВО БиХ која заговара мултиетничку сарадњу на челу са НВО ЕКО-Леонардо из Прибоја и Асоцијацијом Зелене стазе из Тузле, у оквиру пројекта „Научно-истраживачки камп за младе“ који финансира Америчка Амбасада у БиХ те подршком општина Лопаре, Лукавац, Теочак и Сапна и ове године организовали су манифестацију МТБ Бициклијада Прибој 2018.

На овогодишњим сусретима младих учешће је узело око четрдесет бициклиста из Брчког, Бијељине, Прибоја, Угљевика, Лопара, Теочака, Сапне, Тузле, Добоја, Живиница и Лукавца. Традиционални сусрет младих имао је за циљ промоцију вриједности мира, толеранције и функционалне мултиетничке сарадње, кроз провођење еколошке акције и вожњу бициклом.

Након свечаног отварања манифестације и обраћања медијима уприличена је бициклистичка вожња планинском стазом обронцима Мајевице, око језера Сњежница, а кроз територију општина Лопаре, Теочак и Сапна, чиме су симболично повезане општине.

Манифестација је подржана од Сталне радне групе за регионални рурални развој (SWG) у оквиру Пројекта “Рурални развој кроз интегрисано управљање шумским и водним ресурсима у југоисточној Европи: Перспективе руралног развоја: квалификовање, реинтеграцијаи (само) запошљавање“ који спроводи у партнерству са њемачком агенцијом за међународну сарадњу (GIZ) уз финансијску подршку њемачког федералног Министарства за економски развој и сарадњу (BMZ), као и Општине Лопаре.