ПРОМОЦИЈА ДОПУЊЕНОГ ИЗДАЊА КЊИГЕ О СТРАВИЧНОМ ЗЛОЧИНУ

Свједочења о муслиманском злочину над Тузланском колоном објављена су у допуњеном издању књиге Драгана Мркајића „Тузланска колона“ које је вечерас промовисано у Лопарама.
Аутор каже да је у другом, допуњеном издању, објавио још докумената, новинских чланака и изјава преживјелих с циљем да се истина о овом гнусном злочину документује и сачува за будуће генерације.
Мркајић је на промоцији рекао да је књига настала из његове жеље да се зна истина о некажњеном убиству 59 војника бивше Југославије у Тузли и да остане као трајно сјећање на убијене синове и очеве тог 15. маја 1992. године, од којих су многи били његови пријатељи, попут Јове Савића који је изгорио у санитетском возилу.
Аутор књиге је изразио жељу да сними документарни филм о убиствима у Тузланској колони, да се детаљи из ове књиге екранизују, као и да свједочења злочина и страдања преточи у гусларску пјесму, да траје кроз народно предање.
Један од свједока из књиге „Тузланска колона“ Марко Којић, који је тешко рањен и заробљен у покушају мирног и договореног изласка војске из Тузле, рекао је на промоцији да је такозвана Армија БиХ изиграла договор и напала колону одмах по изласку из касарне.
„Тешко сам рањен и заробљен, из болнице сам пребачен у затвор до ослобађања 15. јула 1992. године. Након низа од шест операција, нога ми је ампутирана. Ова књига је веома битна као свједочење гнусног злочина“, навео је Којић.
Промоцији књиге присуствовао је и најмлађи учесник Тузланске колоне Жељко Недић који је у вријеме злочина имао 17 година.
Начелник општине Лопаре Радо Савић рекао је новинарима да истина и сви важни догађаји из протеклог одбрамбено-отаџбинског рата морају бити освијетљени и сачувани, при чему је дјело Драгана Мркајића веома значајно.
„У савременом добу морамо ове догађаје записати, документовати и вјеродостојно пренијети новим генерацијама, као што Мркајићева књига аутентично говори о једном трагичном догађају“, навео је Савић.
Промоцији су присуствовали и бројни чланови Борачке организације Лопаре која је један од суорганизатора издавања књиге „Тузланска колона“, као и низа књига које говоре о одбрамбено-отаџбинском рату у ширем рејону Мајевице.
„Овим дјелима чувамо истину и настављамо борбу за нашу Републику Српску“, поручио је предсједник Предсједништва Борачке организације Лопара Ристо Радић.
Промоцију другог, допуњеног издања књиге Драгана Мркајића „Тузланска колона“ организовали су општина Лопаре и општинска Борачка организација.