OBILjEŽENA GODIŠNjICA FORMIRANjA DRUGE MAJEVIČKE BRIGADE

Parastosom za 404 poginula borca Druge majevičke brigade Vojske Republike Srpske /VRS/ i polaganjem cvijeća na spomen-obilježju u Priboju kod Lopara danas je obilježeno 26 godina od formiranja ove ratne brigade.
Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić poručio je da su vojnici Vojske Republike Srpske /VRS/ u potpunosti izvršili sve svoje istorijske zadatke i da isto traže od svih koji nastavljaju da upravljaju Republikom Srpskom, od lokalnog do republičkog nivoa.
„Borci su stvorili Republiku Srpsku i predali je izabranim predstavnicima vlasti, a oni treba da vode računa o Srpskoj i u okviru toga o onima koji su najzaslužniji za stvaranje Srpske“, rekao je Savčić.
On je naveo da Boračka organizacija neće biti zadovoljna dok postoji ijedan neriješen problem u boračkoj populaciji, od zapošljavanja demobilisanih boraca i djece porodica poginulih boraca, do stambenog zbrinjavanja ovih kategorija.
Ratni komandant Druge majevičke brigade pukovnik Slavko Gužvić rekao je novinarima da je kroz ovu brigadu prošlo 5.000 boraca, njih 404 poginuli su za slobodu srpskog naroda i stvaranje Republike Srpske, a više od 900 boraca je ranjeno.
„Ova brigada je ostatak od kolone vojnika koji su napadnuti na Brčanskoj malti u Tuzli, činili su je 80 odsto izbjeglog stanovništva i mještani okolnih sela, a oslonac smo imali u opštini Lopare“, naveo je Gužvić.
On je istakao da je brigada bila veoma uspješna i ispunila borbeni zadatak – očuvanje srpskog naroda na Majevici, u svojoj borbenoj zon.
Načelnik opštine Lopare Rado Savić rekao je da treba njegovati sjećanje na poginule borce, heroje koji su podarili Republiku Srpsku.
„Naša je obaveza da brinemo o Republici Srpskoj i svi koji nose odgovornost treba da pomognu da se poboljša položaj boračke popupacije“, izjavio je Savić novinarima.
On je najavio da će opština Lopare u ovoj godini zaposliti još dvoje djece iz kategorije porodica poginulih boraca.
„Stipendirali smo 70 učenika i studenata iz boračke populacije, zajedno sa resornim ministarstvom i mještanima učestvovali u izgradnji spomen-obilježja u majevičkim selima, a izgradili smo i dvije stambene zgrade za boračku kategoriju društva“, istakao je Savić.
Obilježavanju godišnjice formiranja Druge majevičke brigade prisustvovali su brojni saborci i mještani Lopara, a vijence na spomenik poginulim borcima položili su predstavnici Boračke organizacije, komande Druge majevičke brigade, delegacije opštine Lopare i narodni poslanik Želimir Nešković te predstavnici Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, Policijske uprave Bijeljina i opštinskih boračkih oranizacija Lopara, Ugljevika, Bijeljine i Brčkog.