ЧУВАРИ ТРАДИЦИЈЕ ПРОМОВИСАЛИ ЛОПАРЕ У СЛОВЕНИЈИ

Српско-културно просвјетно друштво /СПКД/ „Просвјета“ из Лопара учествовало је протеклог викенда на Међународним фолклорним фестивалима у словеначким општинама Шмарје при Јелшаху и Козје.

Предсједник „Просвјете“ Радмила Митровић рекла је да су на овим фолклорним смотрама учествовали ансабли из Португалије, Чешке, Украјине, Хрватске и домаћина Словеније.

„На најбољи могући начин промовисали смо наш мајевички крај, традицију, обичаје и културу. Посебно нас радује што је наш ансамбл измамио аплаузе, и на свим наступима имао запажену улогу“, рекла је Митровићева и захвалила се домаћинима на доброј организацији и гостопримству.

Митровићева је напоменула да се ово лопарско културно друштво представило кореографијама „Игре из Шумадије“, „Игре из околине Ниша“, „Шопску тројку“ и друге.

СПКД „Просвјета“ из Лопара броји 130 чланова од чега већину чини подмладак до 18 година. У свом саставу броји два ансабла /први и дјечији/ као и секције за очување народне традиције, драмска секција, секција гитара и пјевање. Организатори су традиционалне културне манифестације „Мајевичко посијело“ а имају запажену улогу у организацији манифестације која се одржава у Лопарама „Дани дијаспоре“. Учествују на смотрана фолклора широм европе у коме промовишу традицију, културу и културне вриједности мајевичког краја.