Лопаре: Промовисане књиге професора Србољуба Живановића које говоре о злочинима у Јасеновцу

У Центру за културу и информисање у Лопарама промовисане су књиге „Хрватски геноцид против Срба, Јевреја и Рома“ и „Јасеновац 2“, аутора и професора Србољуба Живановића, који живи и ради у Лондону.

– Књига „Јасеновац 1“, која је доживјела неколико издања, распродата је одмах и добила је награду Растко Петровић као ауторско дјело од националног значаја. Након ње се појавило издање „Јасеновац 2“ – рекао је Живановић.

Он је додао да су у књизи „Хрватски геноцид против Срба, Јевреја и Рома“ први пут су објављена одређена документа о којима су људи само слушали, али никад нису ималли прилике да их виде. Међу њима је и документ о геноциду који је усвојила Организација Уједињених нација.

– Документ „Мемораднум Српске православне цркве“ из 1942. године, такође се нашао у књизи. Краљевска Влада, која је засједала у то вријеме у Лондону, није дозволила да се тај документ објави јер није жељела да се зна о томе како су Хрвати крваво убијали Србе, Јевреје и Роме – истиче Живановић.

Он је додао да је међународна комисија за истину о Јасеновцу утврдила да је у јасеновачком систему хрватских логора за истребљење страдало 700.000 Срба, 80.000 Рома и 23.000 Јевреја.

– Међу жртвама је било 110.000 дјеце испод 14 година старости, а истинити број жртава никада нећемо моћи тачно утврдили јер су лешеви пловили ријекама Дунавом и Савом. Не знамо колико је убијено људи у казанима за прављење сапуна, не знамо ни колико је лешева извађено из масовних гробница и спаљено а знамо да је преко два вагона пепела нађено када су партизани коначно ушли у логоре – рекао је Живановић.

Он је подсјетио да је учествовао 1964. године у ископавању масовних гробница у Доњој Градини и Јасеновцу.

Начелник Лопара, Радо Савић, присуствовао је на промоцији књиге и захвалио се госту доласку у овај крај.

– Сматрам да је расвјетљавање свих злочина јако важно за све нас и будуће генерације да се тако нешто не би поновило – навео је Савић.