Konferencija: Značaj dijaspore

Zamjenik načelnika opštine Lopare Srećko Ilić i načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti opštine Lopare Željko Kerović prisustvovali su konferenciji „Značaj dijaspore za Bosnu i Hercegovinu“, koja je održana danas u Sarajevu.
Konferencija je organizovana u okviru projekta Dijaspora za razvoj, koji je projekat Vlade Švajcarske i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, u partnerstvu sa UNDP‐om i IOM‐om u BiH.
U panelnoj diskusiji vezanoj za investiranje dijaspore i prenos znanja učestvovao je i predsjednik Udruženja srpskih privrednika u Švajcarskoj Stojan Stevanović.
Cilj konferencije je da se istakne važnost iseljeništva i pruži mogućnost otvaranja tema kojim će se ukazati na ulogu iseljeništva u društveno-političkom životu u Bosni i Hercegovini, kao i na probleme s kojima se iseljeništvo suočava u Bosni i Hercegovini.
Na konferenciji je učestvovalo više od 30 predstavnika organizacija iseljeništva Bosne i Hercegovine i uspješni pojedinci iz 15 zemalja, predstavnici ambasada u Bosni i Hercegovini, međunarodnih organizacija, institucija na državnom i entitetskom nivou, jedinica lokalne samouprave i nevladinih organizacija.