ОДРЖАНА МАНИФЕСТАЦИЈА „ФОЛКЛОРОМ ДО ПОМИРЕЊА“

У Лопарама је данас одржана културно-умјетничка манифестација „Фолклором до помирења“ на којој су учествовали ансамбли из Србије, Републике Српске и Федерације БиХ.
Манифестацију је организовала ова мајевичка општина уз подршку Сталне радне групе за регионални рурални развој и њемачке Агенције за међународну сарадњу /ГИЗ/ уз финансијску подршку њемачког федералног Министарства за економски развој и сарадњу.

Улицама Лопара дефиловали су ансамбли из Србије „Миленко Топаловић“ Бајина Башта, „Фрула“ Липнички Шор, те ансамбли из Федерације БиХ „Корај“, „Младост“ Челић, као и ансамбли из Републике Српске „Васо Пелагић“ Пелагићево, „Јања-Ново насеље“ Јања и домаћин Српско просвјетно-културно друштво „Просвјета“ Лопаре.

Након дефилеа у Центру за културу начелник општине Лопаре Радо Савић рекао је на отварању манифестације да су Лопаре општина која гаји телеранцију, уважавање и међусобно поштовање.

„Слоган `Фолклором за помирење` значи да смо сви прије свега људи и да требамо чувати своју традицију и своје вриједности“, рекао је Савић.

Он је истакао да је лијепо видјети кореографије омладине која представља будућност друштва.

Данашње дружење подржало је друштво „Фрула“ из Липничког шора, чији је предсједник Драган Буљезевић истакао је да је ово други пут да настапају у Лопарама.

„Представљамо игре са југа Србије, игре из Пчињског округа, а наш ансамбл броји 20 чланова“, рекао је Буљезевић.

У лопарском Центру за културу присуствовао је велики број мјештана и гостију.