НОВИ УГОВОРИ ЗА ИЗГРАДЊУ КУЋА

Општина Лопаре потписала је данас уговоре са још шест корисника програма опоравка од поплава, а који је финансиран средствима ЕУ у сарадњи са Владом Републике Српске и Владом Федерације БиХ.

Начелник општине Лопаре Радо Савић рекао је да је потписивањем ових шест уговора настављена реализација изградње преосталих 40 кућа и поправка 15 кућа за оштећене у клизиштима, те подсјетио да је до сада изграђено 48 стамбених објеката.

Он је истакао да је ово једанаести уговор у овој години и да се општина обавезала на учешће од по 5.000 КМ, те изградњу потребне инфраструктуре за сваку од кућа, као и обезбјеђивање плаца за оне који немају свој плац на сигурном терену.

Један од потписника уговора је Ристо Максимовић из Јабланице, коме је клизиште оштетило кућу.

„Захваљујући општини Лопаре и донатору правимо нову кућу и надамо се скором усељењу“, рекао је Максимовић.
„Ово пуно значи јер је кућа у којој живим са породицом уништена много“, додао је Владо Прелић из Лабуцке, један од корисника.

Током елементарних непогода које су задесиле општину Лопаре од 2014. до 2016. године оштећено је укупно 410 стамбених објеката чија је штета процијењена на 17.057.077 КМ.
Укупно 355 стамбених објеката оштећено је у клизиштима, а 55 у поплавама.
Програм опоравка од поплава реализује Развојни програм УН у БиХ у сарадњи са Међународном агенцијом за миграције и партнерским општинама и градовима.