ИЗГРАЂЕН АСФАЛТНИ ПУТ У СРПСКОМ ПОВРАТНИЧКОМ СЕЛУ КОВАЧИЦА

У повратничкој Мјесној заједници Ковачица код Тузле данас је свечано пуштен нови асфалтни пут дужине 1.500 метара, вриједности 150.000 КМ.
За асфалтирање овог пута Министарство за људска права и избјеглице БиХ и град Тузла издвојили су по 60.000 КМ, док су мјештани обезбиједили преостали износ.
Замјеник министра за људска права и избјеглице БиХ Предраг Јовић изразио је задовољство због завршетка асфалтирања пута, те истакао да ово министарство годишње издваја два милиона КМ за инфраструктуру у повратничка мјеста широм БиХ.
„Од ових средстава пружамо основне услове повратницима у цијелој БиХ. Да би се људи вратили на своја огњишта морају бити испуњени основни животни услови и потребе“, рекао је Јовић новинарима.
Градоначелник Тузле Јасмин Имамовић рекао је да градско руководство потенцира пројекте који вежу људе, а не који раздвајају.
„Овај пројекат су радиле и БиХ и оба ентитета. Добијено је 1.500 метара асфалта за повратнике српске националности“, рекао је Имамовић.
Он је напоменуо да је овај путни правац веома важан како градским властима, тако и домицилном становништву.
Начелник општине Лопаре Радо Савић изразио је задовољство јер је, каже, у српском селу завршен пут.
„Становници Ковачице су послије много година добили асфалтни пут, али и прилику да се врате на своја имања и да их обрађују. Ово је одличан примјер гдје су различити нивои власти укључени у изградњу инфраструктуре“, рекао је Савић.
Он је најавио да ће општина Лопаре, уз помоћ свих нивоа власти, са инвеститором Светозарем Остојићем реализовати пројекат изградње Етно-села на Бусији /Мајевица/ које ће бити од користи становницима Семберије и Мајевице.
Члан комисије Министарства за људска права и избјеглице БиХ Миладин Драгичевић рекао је да је одређени број људи поднио граду Тузла захтјев да се помогне у сређивању инфраструктуре дијела пута у Ковачици.
„Комисија је одобрила 60.000 КМ и уз помоћ града Тузле и мјештана је завршена ова дионица пута“, рекао је Драгичевић.
Светозар Остојић, власник фирме „Мега дрво“ и један од покретача пројекта изградње асфалтног пута, рекао је да насељу Ковачица има 20 домаћинстава и да су мјештани и прије изградње пута финансирали пројекте који су већ реализовани.
„Направили смо Дом културе, који служи за састанке и окупљања на нашој сеоској слави, уредили смо шумске и њивске прилазе путевима, направили смо игралиште и борићемо се да у будућности помогнемо мјештанима отварајући мини фарму на којој би радили. У току је изградња куће повратнику који 10 година живи овдје са двоје малољетне дјеце“, рекао је Остојић.
Свечаном отварању пута у Ковачици су, осим бројних мјештана, присуствовали и градоначелник Бијељине Мићо Мићић, те начелник општине Угљевик Василије Перић.