ZDRAVA SREDINA – ŠANSA ZA RAZVOJ OPŠTINE

Na području opštine Lopare nema pojačanog radioaktivnog zračenja što je bio jedan od uslova koji strani investitori traže kako bi započeli biznis u ovoj majevičkoj opštini, rekao je načelnik Ođeljenja za privredu i poljoprivredu Željko Kerović.

Kerović je rekao da je, na zahtjev opštine Lopare, ovo potvrdio Institut za javno zdravstvo Republike Srpske i Republički centar za zaštitu od zračenja.

„Tokom oktobra provedena su mjerenja na tri lokacije u opštini, pri čemu su uzeti uzorci vode i vazduha. Na osnovu izvršenih mjerenja zaključeno je da nema povećanog zračenja“, rekao je Kerović.

Načelnik opštine Lopare Rado Savić rekao je da je ovaj kraj zdrava životna sredina, što predstavlja razvojnu šansu majevičkog kraja u proizvodnji zdrave hrane i razvoju turizma, ali i drugih grana privrede.

Savić je podsjetio da su postojale spekulacije da je zračenje na području Lopara pojačano još od osamdesetih godina, ali i zbog NATO bombardovanja rejona Stolice u toku odbrambeno-otadžbinskog rata.

„Ovim ispitivanjem smo raščistili situaciju. Konstatovano je da u Loparama imamo potpuno zdravu sredinu, bez štetnih uticaja“, precizirao je Savić.

Načelnik Lopara je istakao da je mjerenje bilo potrebno i zbog najavljenog projekta izgradnje mini fabrike tvrdog sira u Jablanici kod Lopara.

„Istovremeno na Busiji kod Lopara namjeravamo realizovati regionalni projekat izgradnje Sportsko-rekreativnog kompleksa“, naveo je Savić.