ЗДРАВА СРЕДИНА – ШАНСА ЗА РАЗВОЈ ОПШТИНЕ

На подручју општине Лопаре нема појачаног радиоактивног зрачења што је био један од услова који страни инвеститори траже како би започели бизнис у овој мајевичкој општини, рекао је начелник Ођељења за привреду и пољопривреду Жељко Kеровић.

Kеровић је рекао да је, на захтјев општине Лопаре, ово потврдио Институт за јавно здравство Републике Српске и Републички центар за заштиту од зрачења.

„Током октобра проведена су мјерења на три локације у општини, при чему су узети узорци воде и ваздуха. На основу извршених мјерења закључено је да нема повећаног зрачења“, рекао је Kеровић.

Начелник општине Лопаре Радо Савић рекао је да је овај крај здрава животна средина, што представља развојну шансу мајевичког краја у производњи здраве хране и развоју туризма, али и других грана привреде.

Савић је подсјетио да су постојале спекулације да је зрачење на подручју Лопара појачано још од осамдесетих година, али и због НАТО бомбардовања рејона Столице у току одбрамбено-отаџбинског рата.

„Овим испитивањем смо рашчистили ситуацију. Kонстатовано је да у Лопарама имамо потпуно здраву средину, без штетних утицаја“, прецизирао је Савић.

Начелник Лопара је истакао да је мјерење било потребно и због најављеног пројекта изградње мини фабрике тврдог сира у Јабланици код Лопара.

„Истовремено на Бусији код Лопара намјеравамо реализовати регионални пројекат изградње Спортско-рекреативног комплекса“, навео је Савић.