УГОВОРИ ЗА ТРИ KОРИСНИKА ПРОГРАМА ОПОРАВKА ОД ПОПЛАВА

У општини Лопаре данас су потписани уговори са три корисника пакета у области пољопривредне производње, у оквиру Програма за опоравак од поплава који финансира ЕУ, а спроводи УНДП у БиХ.
Начелник општине Лопаре Радо Савић рекао је да ће још четири корисника добити подршку, од чега ће три добити за запошљавање, а један за самозапошљавање.

„За ове породице је, осим кућа које ће добити или које ће бити обновљене, важно да им на овај начин буде омогућено да са баве пољопривредом, да се запосле и од тога живе“, изјавио је Савић новинарима.

Савић је напоменуо да је штета на подручју општине Лопаре у клизиштима 2014. године процијењена на 21 милион KМ.

„Били смо у великом проблему у 2014. години, а данас смо на одличном путу да све санирамо. Укупно 100 кућа ће бити изграђено за оштећене, 22 моста, велики дио путне мреже је саниран. Прву помоћ пружили су наши Мајевичани из дијаспоре који су изградили 25 кућа. Помогли су нам Влада Републике Српске, међународне организације и међународни донатори, као и средства из локалног буџета“, рекао је Савић.

Горан Спасојевић и Јовица Ђукановић добили су пластенике површине 100 метара квадратних, а Милош Стјепановић добио је мотокултиватор и три дунума кукуруза.

„У пластенику ћу сијати паприку и парадајз и од тога зарађивати. Пољопривредом се бавим десет година, а пластеник ће ми помоћи, јер ћу се тако заштити од временских неприлика“, рекао је Јовица Ђукановић из Липовица код Лопара.

Горан Спасојевић из мјесне заједнице Вукосавци каже да сије поврће на отвореном и да ће му пластеник добро доћи, те да ће унаприједити производњу поврћа.

„Уз пластеник ћу добити саднице паприке и парадајза, а у наредном периоду потрудићу се да обновим механизацију“, рекао је Спасојевић.