IZLOŽBA „ŽENE SA INVALIDITETOM KAO SEGMENT DRUŠTVA“

Osobe sa invaliditetom danas su izložbom pod nazivom „Žene sa invaliditetom kao segment društva“ u Centru za kulturu u Loparama obilježile 3. decembar – Međunarodni dan lica sa invaliditetom.

Organizator izložbe je Savez paraplegičara Republike Srpske, a izložbu je sa 4.000 KM finansijski pomoglo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Sekretar ovog saveza Milena Obradović rekla je da je u okviru projekta održana dvodnevna obuka ze žene sa invaliditetom, koje na otvorenom tržištu rada ne mogu da ostvare rezultate zbog arhitektonskih i stručnih barijera.

„Edukacija im je omogućila da izrađuju predmete za svoje domaćinstvo ili tržište, a obuke su u okviru ovog projekta održane u Loparama i Novom Gradu“, rekla je Obradovićeva.

Ona je istakla da su danas izloženi dekupaž radovi i radovi na staklu žena koje su prošle kroz radionicu.

Prije otvaranja izložbe, održan je okrugli sto na kome su učestvovali predstavnici opštine Lopare i javnih institucija ove majevičke opštine.

Načelnik Lopara Rado Savić rekao je da je na okruglom stolu razgovarano o zapošljavanju osoba sa invaliditetom u ovoj majevičkoj opštini.