ЈЕВАНЂЕЉЕ ИЗ РУСИЈЕ ПОКЛОН ХРАМУ У ЛОПАРАМА

Руски мировни официр генерал Михаил Павлович Лаврененко посјетио је данас Лопаре и храму Покрова Пресвете Богородице у овој мајевичкој општини даровао јеванђеље израђено у познатој руској радионици Софрино.

Лаврененко је након посјете храму рекао да је овим поклоном испунио своју жељу из времена када је командовао руским војницима у мировној мисији на овим просторима.

„Моји војници радо су посјећивали овај храм и лијепо су били примљени у Лопарама“, рекао је Лаврененко новинарима.

У посјети Лопарама са руским генералом био је и ректор московског Универзитета свјетске цивилизације Олег Николаевич Слабочиков.

„Срби су Русима пријатељски и братски народ, обичаји су нам слични, а вјера је та која је увијек учвршћивала наше народе и уз вјеру смо сачували наше традиције“, рекао је Слабочиков.

Слабочиков је истакао да се Руси моле Богу да у Републици Српској никад не буде проблема и да Срби увијек живе у миру.

„Желим вам мир у Цркви, општини Лопаре и Републици Српској“, поручио је Слабочиков.

Протојереј-ставрофор Стево Јовић, старјешина храма, захвалио је руском генералу Лаврененку на вриједном дару уз ријечи да ће јеванђеље бити извор за духовно јачање.

„Благодарни смо братском руском народу који нас је подржавао у тешким временима и небројено пута помагао Цркву, а Русија је увијек пазила и на своју дјецу која су удаљена“, рекао је Јовић новинарима.

Начелник Лопара Радо Савић изразио је задовољство посјетом руске делегације овој мајевичкој општини и захвалио на дару који долази у сусрет највећем хришћанском празнику – Васкрсу.

Савић је оцијенио да је добро што општина Лопаре има пријатеље у братској Русији.

Данашњој посјети руске делегације присуствовао је и српски привредник Слободан Павловић.