САВИЋ ПОСЈЕТИО ВОЋАРА НА МАЈЕВИЦИ

Начелник општине Лопаре Радо Савић посјетио је данас воћара Милорада Миљановића у мјесној заједници Јабланица, који се бави неуобичајеном пољопивредном ђелатношћу за мајевичко подручје – има засад винове лозе на седам дунума земље.

Савић је рекао да се на терену увјерио да се на овом подручју могуће бавити виноградарством и да су климатски услови и мајевичко тло погодни за бављење овом врстом воћарства.

„Ово је виноград који је прије четири године изграђен заједничким напором воћара Миљановића и општине Лопаре, гђе је општина обезбиједила засад винове лозе и стручну помоћ при формирању винограда“, рекао је Савић.

Он је најавио да ће Скупштини општине Лопаре предложити да се издвоје средства, ангажују стручни људи из ове области и подрже заинтересовани пољопривредни произвођачи који желе да подигну виноград.

Савић је изразио жељу да уз помоћ пољопривредних произвођача у наредним годинама у општини Лопаре буде отворена винарија.

„Наша жеља је да у мајевичком крају у догледно вријеме, осим дестилерије воћних ракија, буде и мајевичка винарија“, рекао је Савић.

Воћар Милорад Миљановић рекао је да има засад од 1.600 лоза на седам дунума земље.

„Имам засад сорте вранац, тамјаника, ласта, бијели бургундац и франковку“, рекао је Миљановић новинарима.

Миљановић је навео да се нада да ће виноград у овој години дати пун род.

„Стручњаци из области виноградарства су током посјете овом винограду рекли да мајевичко поднебље има одличне услове за бављење виноградарством, посебно јер је мој виноград окренут ка југоистоку и цијели дан је осунчан“, истакао је Миљановић.

Он је захвалио руководству општине Лопаре на подршци током свих протеклих година.