RUSKOM GENERALU URUČENA ZLATNA ZNAČKA OPŠTINE

Načelnik opštine Lopare Rado Savić uručio je danas Zlatnu značku opštine ruskom generalu Mihailu Pavloviču Lavranenku, koja mu je dodijeljena za doprinos miru i očuvanju pravoslavlja na Majevici.

„Ruski general Lavranenko pružio je podršku građanima majevičkog kraja u postratnom periodu i nastavio je da nam dolazi, da zajedno širimo saradnju za sve aspekte života, a dovodio je i potencijalne investitore sa kojima smo razgovarali o ulaganju“, rekao je Savić novinarima.

On je dodao da je Lavranenko poklonio Jevanđelje iz čuvene ruske radionice „Sofrino“ Hramu Pokrova Presvete Bogorodice u Loparama.

„Lavranenko je prijatelj Majevice i zadovoljstvo mi je što Zlatna značka opštine Lopare ide u prave ruke“, rekao je Savić.

Lavranenko je zahvalio rukovodstvu opštine i građanima Loapara na priznanju i istakao da je za vrijeme boravka u Republici Srpskoj časno služio svojoj zemlji Rusiji i bratskom srpskom narodu.

„Ponašao sam se kao svaki mirotvorac, a to je kao prijatelj ove zemlje i ovog naroda. Koliko budem živio, toliko ću biti vjeran Republici Srpskoj“, poručio je Lavranenko.

On je izrazio zadovoljstvo što je u Loparama vidljiv napredak. U društvu Lavranenka ovaj put je bila i njegova supruga.

Ruska nacionalna televizija na ovom području snima dokumenatarni film o ruskim vojnicima koji su bili u mirovnoj misiji kao pripadnici SFOR-a.

Kadrovi filma snimani su u Ugljeviku, gdje su bili stacionirani ruski vojnici, kao i u motelu u Vukosavcima kod Lopara, gdje je bila smještena komanda štaba.