ОБИЉЕЖЕН ДАН ШКОЛЕ У ПРИБОЈУ

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је током данашње посјете Основној школи „Вељко Чубриловић“ у Прибоју код Лопара да треба стварати услове да у Српској буде што више дјеце.

„Брине ме чињеница да је сваке школске године све мање ђака и треба да стварамо услове да буде што више ученика, да могу несметано да уче и раде у духу и традицији нашег народа“, рекао је Чубриловић.

Он је изразио наду у просперитет и снажнији развој, уз повећање броја ђака и ентузијазам наставника.

„Изузетно ми је задовољство што сам присутан у овој школи на датум рођења Вељка Чубриловића и посебно ме радује што ова школа гаји сјећање на њега“, рекао је Чубриловић и додао да је Вељко Чубриловић, по коме школа носи име, његов даљи сродник.

Уз приредбу, у школској библиотеци припремљена је изложба експоната о животу Вељка Чубриловића.

Вељко Чубриловић /1886-1910/ радио је на подизању националне свијести Срба, био је учитељ у Српској православној основној школи у Прибоју, члан организације „Млада Босна“ и веза између Срба у БиХ и Србији, а након учешћа у атентату на аустроугарског престолонасљедника Франца Фердинанда осуђен је на смрт и погубљен 1915. године.

Школској прослави у Прибоју присуствовала је и Чубриловићева унука Вера Ковачевић Вујичић, пензионисани професор Факултета организационих наука, по струци математичар.

„Одрасла сам у кући моје баке Јованке Чубриловић и кроз њену причу имам сазнање о Прибоју пред Први свјетски рат када су се десили сви историјски догађаји у вези са Вељком Чубриловићем“, рекла је Вујичићева новинарима.

Она каже да је документацију коју има скенирала и уступила школи, изражавајући наду да ће овај објекат ускоро бити обновљен.

Директор школе Драган Јовић рекао је да имају 145 ученика распоређених у 11 ођељења, а у наредну школску годину уписано је 15 првачића.

Обиљежавању Дана Основне школе „Вељко Чубриловић“ у Прибоју присуствовао је и начелник општине Лопаре Радо Савић који је навео да је ријеч о најстаријој школи на Мајевици.

„Општина Лопаре покренула је активности на обнови школе у Прибоју гдjе је радио Вељко Чубриловић и планирамо уређење музејске поставке посвећене Чубриловићу, као и конференцијско-галеријског простора“, најавио је Савић.