ОСВЕШТАН СПОМЕНИК ПОГИНУЛИМ БОРЦИМА У ПОВРАТНИЧКОМ МЈЕСТУ ЛУКАВИЦА

У српском повратничком мјесту Лукавица у федералној општини Челић данас је освештан и откривен споменик за осам бораца Војске Републике Српске из овог краја који су живот положили у одбрамбено-отаџбинском рату.

Предсједник Борачке организације Лопара Ристо Радић рекао је да су, бранећи ово село, осим Лукавичана погинула и 43 борца са других подручја, док је 70 њих теже и лакше рањено.

На споменику су уписана и имена 118 мјештана који су страдали у Другом свјетском рату.

Према Радићевим ријечима, Лукавица је једно од страдалничких мајевичких села гдjе је у Народно ослободилачком рату страдало 118 људи, што је трећина тадашњег становништва.

„Ханџар дивизија оставила је траг на овом подручју у Другом свјетском рату, а у одбрамбено-отаџбинском рату атаковали су потомци истих тих зликоваца“, навео је Радић.

Споменик у мјесту Лукавица дело је Драге Мирковића из Бијељине, а финансирала га је група мјештана запослених у Швајцарској.

Начелник општине Лопаре Радо Савић истакао је да је село Лукавица ентитетском линијом подијељено између општине Лопаре у Републици Српској и федералне општине Челић.

„У ово мјесто се враћају људи који су провели неколико деценија радећи у иностранству и управо они и одржавају живот у Лукавици“, рекао је Савић новинарима.

Он је најавио да ће општина Лопаре подржати развој Лукавице заједно са мјештанима из дијаспоре који су већ улагали у изгадњу цркве, споменика и уређење инфраструктуре.

„То што тишти Лукавицу, тишти и већину мајевичких села, а додатан проблем је то што су остали ван територије Републике Српске“, рекао је Савић.

Мјештанин Зоран Јовановић, који је у одбрамбено-отаџбинском рату изгубио оца Жарка, каже да у Лукавици живи 60 становника.

„Вратио сам се у Лукавицу 1998. године, заједно са супругом, мајком и троје дjеце у село које тада није имало ни струје, али се након низа година стигло далеко и у посљедње вријеме се у село враћају људи из дијаспоре“, рекао је Јовановић.

Према његовим ријечима, уз помоћ међународних организација у селу је обновљено 106 кућа.