МАНИФЕСТАЦИЈА “ФОЛКЛОРОМ ДО ПОМИРЕЊА” ОДРЖАНА У ЛОПАРАМА


У Лопарама је данас одржана културно-умјетничка манифестација “Фолклором до помирења” на којој су учествовали ансамбли из Србије, Хрватске, Републике Српске и Федерације БиХ.
Манифестацију је организовала Општина Лопаре у сарадњи са СПКД „Просвјета“ и Центром за културу и информисањем уз финансијску подршку кроз USAID-ов пројекат ПРО-Будућност .
Улицама Лопара дефиловали су ансамбли из Србије “Миленко Топаловић” Бајина Башта, “Фрула” Лозница, те ансамбли из Федерације БиХ “Препород” Теочак, из Брчко дистрикта „Бијела“ Бијела, из Хрватске „Калсје“ Привлака , као и ансамбли из Републике Српске “Васо Пелагић” Пелагићево, “Јања-Ново насеље” Јања и домаћин Српско просвјетно-културно друштво “Просвјета” Лопаре.
Након дефилеа у Центру за културу начелник општине Лопаре Радо Савић рекао је на отварању манифестације да су Лопаре општина која гаји телеранцију, уважавање и међусобно поштовање.
„Слоган “Фолклором за помирење” значи да смо сви прије свега људи и да требамо чувати своју традицију и своје вриједности“ , рекао је Савић.
Након свечаног отварања потписана је и Платформа за мир, документ који шаље јасну и снажну поруку да народи и грађани у БиХ, желе дугорочан и стабилан мир, како би могли изградити боље друштво.
Данашње дружење подржало је друштво “Фрула” из Лознице, чији је предсједник Драган Пуљезевић истакао да је ово трећи пут да настапају у Лопарама.
„Представљамо игре са југа Србије, игре из Шумадије и Поморавља, а наш ансамбл броји 20 чланова“, рекао је Пуљезевић.
У лопарском Центру за културу присуствовао је велики број мјештана и гостију.