MANIFESTACIJA “FOLKLOROM DO POMIRENjA” ODRŽANA U LOPARAMA


U Loparama je danas održana kulturno-umjetnička manifestacija “Folklorom do pomirenja” na kojoj su učestvovali ansambli iz Srbije, Hrvatske, Republike Srpske i Federacije BiH.
Manifestaciju je organizovala Opština Lopare u saradnji sa SPKD „Prosvjeta“ i Centrom za kulturu i informisanjem uz finansijsku podršku kroz USAID-ov projekat PRO-Budućnost .
Ulicama Lopara defilovali su ansambli iz Srbije “Milenko Topalović” Bajina Bašta, “Frula” Loznica, te ansambli iz Federacije BiH “Preporod” Teočak, iz Brčko distrikta „Bijela“ Bijela, iz Hrvatske „Kalsje“ Privlaka , kao i ansambli iz Republike Srpske “Vaso Pelagić” Pelagićevo, “Janja-Novo naselje” Janja i domaćin Srpsko prosvjetno-kulturno društvo “Prosvjeta” Lopare.
Nakon defilea u Centru za kulturu načelnik opštine Lopare Rado Savić rekao je na otvaranju manifestacije da su Lopare opština koja gaji teleranciju, uvažavanje i međusobno poštovanje.
„Slogan “Folklorom za pomirenje” znači da smo svi prije svega ljudi i da trebamo čuvati svoju tradiciju i svoje vrijednosti“ , rekao je Savić.
Nakon svečanog otvaranja potpisana je i Platforma za mir, dokument koji šalje jasnu i snažnu poruku da narodi i građani u BiH, žele dugoročan i stabilan mir, kako bi mogli izgraditi bolje društvo.
Današnje druženje podržalo je društvo “Frula” iz Loznice, čiji je predsjednik Dragan Puljezević istakao da je ovo treći put da nastapaju u Loparama.
„Predstavljamo igre sa juga Srbije, igre iz Šumadije i Pomoravlja, a naš ansambl broji 20 članova“, rekao je Puljezević.
U loparskom Centru za kulturu prisustvovao je veliki broj mještana i gostiju.