ДОНЕСЕНЕ ОДЛУКЕ О ИНФРАСТРУКТУРИ, ПРИВРЕДИ И ПОЉОПРИВРЕДИ


Скупштина општине Лопаре усвојила је данас извјештај о штети од елементарних непогода у 2019. години, за коју је комисија на терену констатовала да износи 401.050 КМ.

Начелник Лопара Радо Савић рекао је да су ову мајевичку општину погодиле обимне кишне падавине у мају и јуну и да су у том периоду оштећени мостови, путеви, канали, пољопривредно земљиште, усјеви и Дестилерија „Епоха“.

Одборници су одобрили новчана средства за изградњу локалних путева у мјесним заједницама Јабланица /заселак Видовићи/, Пирковци /заселак Тисовица/, Милино Село /заселак Лазићи/ и пут Мртвица-Кореташи.

„У овој години настављамо изградњу локалне путне мреже, ови путни правци су приоритети и они ће до јесени бити асфалтирани, чиме стварамо боље услове за живот наших грађана у мајевичким селима“, истакао је Савић.

Он је додао да је данас усвојена одлука о набавци садница шљиве, заједно са општином Челић уз подршку Савјета Европе.

„За подручје Лопара биће обезбијеђено 4.150 садница шљиве које ће бесплатно бити додијељене мајевичким воћарима“, рекао је Савић.

Одборници су усвојили и ревидирану Стратегију развоја општине Лопаре за период 2019-2023. године.

Начелник Одjељена за привреду општине Лопаре Жељко Керовић рекао је да је ову развојну стратегију радио општински развојни тим уз подршку невладиног сектора и пројекта за интегрисани локални развој, који се реализује са Развојним програмом УН.

„Стратегија развоја општине Лопаре усвојена је 2013. за период до 2023. године, а данас усвојеним документом ревидирали смо је и она представља путоказ развоја општине и обухвата економски, друштвени аспект, као и план заштите и унапређења животне средине уз поштовање просторног аспекта“, рекао је Керовић новинарима.

Седам одборника опозиције, незадовољни предложеним допунама дневног реда, напустили су сједницу након усвајања дневног реда.