ПРЕДСТАВЉЕН ПРОГРАМ ДОДJЕЛЕ ГРАНТОВА ЗА ИНВЕСТИЦИЈЕ ИЗ ДИЈАСПОРЕ

У Лопарама је данас представљен јавни позив УСАИД-а за додjелу бесповратних средстава за повећање инвестиција из дијаспоре и отварање нових радних мјеста непосредним улагањем, преносом знања и увођењем нових технологија.

Представник УСАИД пројекта „Дијаспора инвест“ Армин Алијагић рекао је новинарима да је ово пети позив за додjелу бесповратних средстава за приватни сектор, односно предузећа која су у сувласништву дијаспоре или су уз посредство дијаспоре отворена у Лопарама.

Према његовим ријечима, грант подршка додjељује се у износу до 50.000 КМ, за инвестирање у стална средства и набавку опреме и алата, а јавни позив траје до краја септембра.

Начелник Лопара Радо Савић изразио је задовољство због дугогодишње добре сарадње ове мајевичке општине са дијаспором и навео да је нови пројекат прилика да се конкретно подрже фирме које су отворене у протекле три године или су још у фази оснивања, а имају везу са дијаспором.

Он је рекао да су раније средстава из УСАИД пројекта „Дијаспора инвест“ добили базени „Октопус“ у Лопарама и изразио увјерење да ће и у новом јавном позиву добити подршку квалитетне идеје из дијаспоре, истичући да постоје разни видови подршке за покретање њиховог бизниса на овом подручју.

Као једну од таквих идеја Савић је навео пројекат подизања фарме коза и производње козијег сира у Лопарама.