BESPLATNI PREGLEDI I SAVJETI LjEKARA

Dom zdravlja Lopare obilježio je danas Svjetski dan srca besplatnim preventivnim pregledima građana i promocijom zdravog načina života u prevenciji kardiovaskularnih oboljenja.

Direktor ove zdravstvene ustanove Želimir Nešković rekao je da je potrebno informisati građane o kardiovaskularnim bolestima kako bi se faktori rizika za njihovo nastajanje sveli na najmanju moguću mjeru.

„Bolesti srca i krvnih sudova i dalje imaju dominantno mjesto u mortalitetu. Procenat oboljelih od ovih bolesti je na prvom mjestu i statistički podaci svake godine govore da se uvećavaju“, rekao je Nešković novinarima.

On napominje da niz faktora utiče na kardiovaskularna oboljenja, a to su visoke vrijednosti holesterola, triglicerida, nivoa šećera u krvi, gojaznost način života.

„Sve to narušava zdravlje potencijalnog kardiovaskularno oboljelog pacijenta i u tom smjeru savjetujemo naše građane kako da spriječe ova oboljenja i da vode zdrav stil života“, napomenuo je Nešković.

Radnici Doma zdravlja Lopare su na platou ispred Centra za kulturu građanima danas besplatno mjerili krvni pritisak šećer i holesterol u krvi.

Ovogodišnji Svjetski dan srca se obilježava pod sloganom „Budi heroj svoga srca“ sa ciljem da čovječanstvo bude globalna zajednica heroja koja će preduzeti sve da ljudska civilizacija usvoji zdravije stilove života.