УСАГЛАШЕНИ КОРАЦИ ЗА ИЗГРАДЊУ ИЗЛЕТИШТА „БУСИЈА“ НА МАЈЕВИЦИ

Представници Владе Републике Српске и општине Лопаре усагласили су данас у Бањалуци даље кораке на изградњи туристичко-рекреационог и излетничког центра „Бусија“ на Мајевици који је од посебног интереса за развој туризма, не само за ову локалну заједницу, него и за Републику Српску.

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић и министар трговине и туризма Сузана Гашић одржале су интерресорни радни састанак са представницима општине Лопаре и Светозаром Остојићем, власником Еко-удружења „Вива натура“ које је до сада управљало излетиштем „Бусија“ с циљем наставка активности на изградњи овог туристичког центра.

На састанку је истакнуто да је неопходно интензивирати интерресорну и сарадњу различитих нивоа власти да би ова инвестиција била што прије реализована, те су наредни кораци усаглашени с обзиром на раније усвојен зонинг-план подручја посебне намјене и чињеницу да је одлука о успостављању катастра непокретности на планском подручју постала правоснажна, саопштено је из Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске.

Начелник општине Лопаре Радо Савић обавијестио је представнике Владе Српске да су започети земљани радови на изградњи пута према Бусији, што је увјерило локално становништво да ће реализација пројекта почети са новом грађевинском сезоном.

Изградња туристичког капацитета „Бусија“ на Мајевици обезбиједиће развој туризма, отварање радних мјеста, повећање пољопривредне производње и прераде хране, развој мале привреде и занатских дjелатности, што ће спријечити даљи одлазак првенствено младих из овог краја, али и обезбиједити повратак Мајевичана који су деценијама у иностранству, те даља улагања.

Састанку су присуствовали правобранилац Републике Српске Милимир Говедарица, замјеник правобраниоца са сједиштем у Бијељини Милан Радујко и представници Републичке управе за геодетске и имовинско-правне односе.