SARADNjA LOPARA I NjEMAČKOG GRADA MILDORF

Načelnik opštine Lopare Rado Savić sastao se danas sa gradonačelnicom njemačkog grada Mildorf Mariane Colner i razgovarali o budućoj saradnji ovih lokalnih zajednica.

Savić je nakon sastanka naglasio da opština Lopare ima prijatelje širom Bavarske pokrajine.

-Pozvali smo gradonačelnicu Colner da dođe u Lopare, da prezentujemo naš kraj i Republiku Srpsku. Ovo je početak jedne saradnje, koja će rezultirati potpisivanjem povelje o prijateljstvu u narednom periodu, nadam se saradnji u kulturnim i privrednim oblastima između naših lokalnih zajednica-rekao je Savić.

Gradonačelnica Mildorfa Mariane Colner izrazila je zadovoljstvo jer je upoznala načelnika Lopara Radu Savića, i najavila saradnju sa ovom majevičkom opštinom.

-Današnja posjeta je prvi znak prijateljstva naših gradova, i u narednom periodu napravićemo dalje korake o našoj saradnji na obostrano zadovolljstvo-istakla je Colnerova.

Saradnju Lopara i Mildorfa inicirali su ugledni bavarski privrednik Robert Priler, prijatelj srpskog naroda i Republike Srpske kao i uspješni privrednik i humanitarac Miroslav Kojadinović koji je živi i radi u ovom bavarskom gradu a porijeklom je iz Republike Srpske.

-Trebamo da gradimo mostove prijateljstva, da spajamo gradove, ljude, i da se zajednički umrežavamo po sistemu da učimo jedni od drugih a da ta iskustva prenosimo drugima, bez obzira na naciju, ljude ili društvo u kojem živimo. Nadam se da će Lopare i Mildorf imati takvo iskustvo-rekao je Kojadinović.

U znak zahvanosti Savić je firmi „Domatek“ čiji su vlasnici Kojadinović i Priler poklonio sliku sa likom Nikole Tesle.

Grad Mildorf ima 20.000 stanovnika, bogatu istoriju, nalazi se u Bavarskoj pokrajini, između austrijskog grada Salzburga i njemačkog grada Minhen. Ima jake poslovne veze sa svim ekonomskim faktorima u oblasti hemije.