САРАДЊА ЛОПАРА И ЊЕМАЧКОГ ГРАДА МИЛДОРФ

Начелник општине Лопаре Радо Савић састао се данас са градоначелницом њемачког града Милдорф Мариане Цолнер и разговарали о будућој сарадњи ових локалних заједница.

Савић је након састанка нагласио да општина Лопаре има пријатеље широм Баварске покрајине.

-Позвали смо градоначелницу Цолнер да дође у Лопаре, да презентујемо наш крај и Републику Српску. Ово је почетак једне сарадње, која ће резултирати потписивањем повеље о пријатељству у наредном периоду, надам се сарадњи у културним и привредним областима између наших локалних заједница-рекао је Савић.

Градоначелница Милдорфа Мариане Цолнер изразила је задовољство јер је упознала начелника Лопара Раду Савића, и најавила сарадњу са овом мајевичком општином.

-Данашња посјета је први знак пријатељства наших градова, и у наредном периоду направићемо даље кораке о нашој сарадњи на обострано задоволљство-истакла је Цолнерова.

Сарадњу Лопара и Милдорфа иницирали су угледни баварски привредник Роберт Прилер, пријатељ српског народа и Републике Српске као и успјешни привредник и хуманитарац Мирослав Којадиновић који је живи и ради у овом баварском граду а поријеклом је из Републике Српске.

-Требамо да градимо мостове пријатељства, да спајамо градове, људе, и да се заједнички умрежавамо по систему да учимо једни од других а да та искуства преносимо другима, без обзира на нацију, људе или друштво у којем живимо. Надам се да ће Лопаре и Милдорф имати такво искуство-рекао је Којадиновић.

У знак захваности Савић је фирми „Доматек“ чији су власници Којадиновић и Прилер поклонио слику са ликом Николе Тесле.

Град Милдорф има 20.000 становника, богату историју, налази се у Баварској покрајини, између аустријског града Салзбурга и њемачког града Минхен. Има јаке пословне везе са свим економским факторима у области хемије.