SAVIĆ: SRBI U DIJASPORI ČUVAJU SVOJ IDENTITET, KULTURU I JEZIK

Srbi u Švajcarskoj su najbolje organizovani, i najbolje čuvaju svoj identitet, kulturu i jezik i među njima postoji sabornost, poručio je načelnik opštine Lopare Rado Savić u Dietikonu kod Ciriha na obilježavanju Dana Republike Srpske u Švajcarskoj.

Savić je izrazio zadovoljstvo jer majevička dijaspora pomaže rodni kraj.

-Opština Lopare uspjela je da uspostavi odličnu konekciju sa majevičkom dijasporom, i to je rezultiralo da se realizuju brojni projekti koji su zaposlili građane iz naše lokalne zajednice, i to je model koji ćemo raditi i u narednom periodu-rekao je Savić.

On je naglasio da svi predstavnici vlasti Republike Srpske treba da traže partnere u Evropi, saradnjom i preuzimanjem iskustava od ekonomski naprednih sredina.

Savić se zahvalio svim srpskim klubovima i udruženjima koji su organizovali proslavu Dana Republike Srpske u Švajcarskoj.

Predsjednik organizacionog odbora Stojan Stevanović rekao je da se po prvi put organizuje proslava Dana Republike Srpske u Švajcarskoj te da je inicijator ideje organizacije Udruženje „Majevičana“ koje je i najbrojnije u srpskoj dijaspori.

Uspješni privrednik i huminitarac Miroslav Kojadinović, koji živi i radi u Bavarskoj pokrajini, a porijeklom je iz Republike Srpske istakao je da je obilježavanje Dana Republike Srpske u dijaspori dobar znak, pokazatelj i most kojim srpstvo ujedinjujemo.

Obilježavanje Dana Republike Srpske u Švajcarskoj počelo je lomljenjem slavskog kolača u Hramu Svete Trojice u Cirihu, prethodno su gosti iz Republike Srpske i Srbije zajedno sa organizatorima posjetili Hram uspenja Presvete Bogorodice u Švamendingenu koji je dio Ciriha.

Proslavi Dana Republike Srpske prisustvovali su predsjednik Narodne Skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, Ambasador BiH u Švajcarskoj Boro Bronza, državni sekretar ministra za ekologiju Vlade Srbije Branimir Blažić i drugi.