САВИЋ: СРБИ У ДИЈАСПОРИ ЧУВАЈУ СВОЈ ИДЕНТИТЕТ, КУЛТУРУ И ЈЕЗИК

Срби у Швајцарској су најбоље организовани, и најбоље чувају свој идентитет, културу и језик и међу њима постоји саборност, поручио је начелник општине Лопаре Радо Савић у Диетикону код Цириха на обиљежавању Дана Републике Српске у Швајцарској.

Савић је изразио задовољство јер мајевичка дијаспора помаже родни крај.

-Општина Лопаре успјела је да успостави одличну конекцију са мајевичком дијаспором, и то је резултирало да се реализују бројни пројекти који су запослили грађане из наше локалне заједнице, и то је модел који ћемо радити и у наредном периоду-рекао је Савић.

Он је нагласио да сви представници власти Републике Српске треба да траже партнере у Европи, сарадњом и преузимањем искустaва од економски напредних средина.

Савић се захвалио свим српским клубовима и удружењима који су организовали прославу Дана Републике Српске у Швајцарској.

Предсједник организационог одбора Стојан Стевановић рекао је да се по први пут организује прослава Дана Републике Српске у Швајцарској те да је иницијатор идеје организације Удружење „Мајевичана“ које је и најбројније у српској дијаспори.

Успјешни привредник и хуминитарац Мирослав Којадиновић, који живи и ради у Баварској покрајини, а поријеклом је из Републике Српске истакао је да је обиљежавање Дана Републике Српске у дијаспори добар знак, показатељ и мост којим српство уједињујемо.

Обиљежавање Дана Републике Српске у Швајцарској почело је ломљењем славског колача у Храму Свете Тројице у Цириху, претходно су гости из Републике Српске и Србије заједно са организаторима посјетили Храм успења Пресвете Богородице у Швамендингену који је дио Цириха.

Прослави Дана Републике Српске присуствовали су предсједник Народне Скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, Амбасадор БиХ у Швајцарској Боро Бронза, државни секретар министра за екологију Владе Србије Бранимир Блажић и други.