SAVIĆ: PRIVREDA VEĆ TRPI POSLjEDICE

Načelnik opštine Lopare Rado Savić izjavio je da privreda u ovoj opštini, zbog otežanog izvoza i nabavke sirovina, već trpi posljedice i da većina subjekata radi smanjenim kapacitetom, te predložio nadležnim organima da rasterete poslodavce plaćanja poreza i doprinosa na plate radnika, da bi se sačuvala radna mjesta.

„Potrebno je donijeti hitne početne mjere, koje će se kasnije nadograđivati, da bi poslodavci znali da su donesene i da ne bi radnike slali na Zavod za zapošljavanje“, rekao je Savić novinarima u Loparama.

On je naveo da je juče fabrika „Termal int“ u ovoj opštini prestala sa radom na mjesec dana, pri čemu je odjavila 66 radnika.

„Predlažemo da se, dok traje vanredna situacija, poslodavci oslobode plaćanja svih poreza i doprinosa na plate radnika do prestanka vanredne situacije s ciljem neotpuštanja radnika“, rekao je načelnik ove opštine.

On je predložio i da za sve radnike koji su u radnom odnosu, a koji ne rade zbog vanredne situacije, poslodavci imaju pravo refundacije od Vlade od 300 KM mjesečno po radniku.