САВИЋ: ПРИВРЕДА ВЕЋ ТРПИ ПОСЉЕДИЦЕ

Начелник општине Лопаре Радо Савић изјавио је да привреда у овој општини, због отежаног извоза и набавке сировина, већ трпи посљедице и да већина субјеката ради смањеним капацитетом, те предложио надлежним органима да растерете послодавце плаћања пореза и доприноса на плате радника, да би се сачувала радна мјеста.

„Потребно је донијети хитне почетне мјере, које ће се касније надограђивати, да би послодавци знали да су донесене и да не би раднике слали на Завод за запошљавање“, рекао је Савић новинарима у Лопарама.

Он је навео да је јуче фабрика „Tермал инт“ у овој општини престала са радом на мјесец дана, при чему је одјавила 66 радника.

„Предлажемо да се, док траје ванредна ситуација, послодавци ослободе плаћања свих пореза и доприноса на плате радника до престанка ванредне ситуације с циљем неотпуштања радника“, рекао је начелник ове општине.

Он је предложио и да за све раднике који су у радном односу, а који не раде због ванредне ситуације, послодавци имају право рефундације од Владе од 300 КМ мјесечно по раднику.