САВИЋ: ПОЧЕЛО ШИВЕЊЕ ДВОСЛОЈНИХ ЗАШТИТНИХ МАСКИ


Начелник општине Лопаре Радо Савић рекао је Срни да је у овој локалној заједници данас почело шивење заштитних маски, при чему је организован рад три локалне шнајдерице.

„Радиће се памучне двослојне маске које се могу откувавати, па практично лице може код себе да има двије маске – пола дана носи једну, пола другу, увече их откува и испегла, па их поново може користити. Веома су практичне у односу на уобичајене маске, имају и импровизовани мали филтер“, рекао је Савић.

Савић је нагласио да становници општине Лопаре у потпуности поштују све мјере и препоруке које су издате с циљем превенције вируса корона и у овој локалној заједници нема заражених, 120 лица је под надзором, док је некима та мјера већ истекла.

„Они који су дошли из Италије су већ изашли из периода надзора. Од 120 лица под тренутним надзором у Лопарама, највише их је дошло из Швајцарске“, рекао је Савић и додао да општинска Комунална полиција контролише, односно обилази сва лица.

Он је рекао да су сва лица која су обишли у претходна четири дана била у својим кућама, али да је један човјек који је пронађен требало да се пријави у Бијељини, гдје је и послат.

„Било је гласина да има људи који се крећу, вршене су провјере и један случај је установљен. Ријеч је о лицу које је требало бити у Бијељини под надзором, а пронађено је у Лопарама“, рекао је Савић.

Савић је напоменуо да сви трговински и угоститељски објекти поштују мјере и препоруке о понашању у вријеме вируса корона, те да их Комунална полиција редовно обилази.

„Формирали смо и Tим за помоћ и подршку за све који нису у могућности да сами набаве неопходне ствари – храну и лијекове, јер су у самоизолацији, старији су и слично. Tим чине радници запослени у општинској управи, углавном млађи, којима је на располагање стављено теренско општинско возило и ресурси општине. Они су већ били код шест породица и купили им лијекове и храну“, рекао је Савић и додао да грађани знају за овај тим, бројеви су објављени на званичној страници општине.