OBILjEŽENO 28 GODINA OD FORMIRANjA DRUGE MAJEVIČKE BRIGADE

U Priboju kod Lopara danas je obilježeno 28 godina od formiranja Druge majevičke brigade Vojske Republike Srpske iz čijeg sastava su 404 borca dala život za Republiku Srpsku.

Parastos poginulima služen je kod spomenika, a prethodno je služena liturgija u Crkvi Rođenja Presvete Bogorodice.

Predsjednik Boračke organizacije iz Lopara Risto Radić rekao je da je brigada odbranila ovaj dio Majevice, ali i platila visoku cijenu sa 404 poginula borca, dok je više od 900 teže i lakše ranjeno.

On je podsjetio da su samo iz Priboja poginula 44 borca i pet civilnih žrtava.

Penzionisani pukovnik Jovica Marković, ratni načelnik štaba brigade, rekao je da su prvi put od obilježavanja ovaj događaj uvrstili u program „Pohod stazama boraca Druge majevičke brigade“.

On je dodao da se pohodom, u kome učestvuju planinari iz Bijeljine, Zvornika i Brčkog, građani Priboja i preživjeli borci, želi odati počast poginulim borcima brigade.

Načelnik opštine Lopare Rado Savić napomenuo je opštinska uprava podržava obilježavanje svih događaja vezanih za otadžbinski rat, pa tako i ovaj u Priboju koji se odnosi na Drugu majevičku brigadu i njene borce koji su dali veliki doprinos za odbranu Majevice i Republike Srpske.

Vijence na spomenik poginulim borcima položili su predstavnici Boračke organizacije, komande Druge majevičke brigade, delegacija opštine Lopare i porodice poginulih.

Ovogodišnje obilježavanje bilo je u skladu sa propisanim mjerama zbog epidemije virusa korona.