Представљен брзи тест о откривању болести, ускоро и у Лопарама

На форуму „Економска сарадња њемачких компанија са привредницима и институцијама Републике Српске“ у граду Милдорф у Њемачкој данас је приказан брзи тест о откривању вируса корона, патент компаније „Доматек“.
Милдорф: Форум „Економска сарадња њемачких компанија са привредницима и институцијама Републике Српске“ – Фото: СРНА
Милдорф: Форум „Економска сарадња њемачких компанија са привредницима и институцијама Републике Српске“.

Власник компаније „Доматек“ Роберт Прилер рекао је да су ови тестови веома битни за здравствене раднике, као и за људе који путују у друге земље, да не би чекали на лабораторијске анализе и до 72 сата.

Он је нагласио да компанија „Доматек“, која се бави анализом воде и ваздуха, учествује у доношењу законских одлука на нивоу Њемачке, а велики је пријатељ Републике Српске.

– Ови тестови су потпуно валидни и дозвољени у Баварској, а ми смо акредитовани за њихово спровођење – додао је Прилер.

Директор Дома здравље Лопаре Желимир Нешковић, који је био на форуму, рекао је да је данас на лицу мјеста приказно брзо тестирање на антитијела, а брза тестирања ће већ за неколико седмица организовати у Дому здравља Лопаре, уз препоруке компаније „Доматек“.

Он је изјавио Срни да би на овај начин олакшали и рад одређених привредних субјеката, али и болнице у Бијељини која је преоптерећена обољелим лицима.

„Веома је значајно да се у Српској употријебе искуства Баварске, једне од најразвијенијих европских области у борби против овог опаког вируса“, изјавио је Нешковић Срни и захвалио Којадиновићу, представницима баварског града Милдорфа и компанији „Доматек“ за сарадњу и досадашњу подршку Лопарама.

Организатор форума, привредник и хуманитарац Мирослав Којадиновић, рекао је да је идеја компаније „Доматек“ да се увеже са свима на Балкану, са Министарством здравља Србије, Републике Српске и федералним ресорним министарством.

– Представили смо наш начин борбе против корона вируса и шта то употребљавамо и како можемо даље дистрибуирати како би било омогућено да се људи тестирају и да брзо сазнамо резултат – рекао је Којадиновић за Срну.

Он је додао да је истакао да Милдорф има одличну сарадњу са општином Лопаре, као и да се нада привредном повезивању са другим локалним заједницама.

Форуму су се путем видео линка укључили посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Драган Богданић и начелник општине Лопаре Радо Савић.

Форуму су присуствовали и њемачки парламентарац Гинтер Кноблаух, који је 15 година провео на челу града Милдорфа, привредник Клаус Лешман и представник града Милдорфа Анете Хаселбек.

Кноблаух и Хаселбек су сагласни да је добро да се раде брзи тестови и да се на тај начин спречава даље ширење вируса корона.

Извор: Срна