MAJEVIČKI SIR „ZARAC“ – KORAK BLIŽE BRENDIRANjU

Majevički sir „ZARAC“ je veoma poznat i tražen na lokalnom tržištu, ali zbog malih količina ovog proizvoda potražnja daleko nadmašuje proizvodnju. Zato se pristupilo projektu brendiranja ovog proizvoda, a proizvođači uključeni u ovaj projekat spremni su povećati proizvodnju, ako bi se obezbijedio siguran plasman ovog autohtonog majevičkog sira na tržištu.

Na održanoj, drugoj po redu, radionici projekta koju je vodio Zoran Pavlović iz konsultantske firme Havreks d.o.o. Banja Luka učesnici su se bavili pitanjem poslovnog planiranja, odnosno razumijevanja koliko je mikroproizvodnja ranjiva i neperspektivna zbog nemogućnosti razvoja tržišta.

„Rješenje za to je zemljoradnička zadruga Zarac, kako smo je mi nazvali u radnom naslovu i drugo je marketing koncept što izgleda prilično strano za gospođu koja proizvodi dimljeni sir, ali je bitno da razumiju zašto moramo napraviti standardizaciju u toj proizvodnji kod različitih domaćinstava “ – rekao je Pavlović i naglasio bitnost nastavka procesa, a zatim dodao – „Za idući petak ćemo donijeti i različite načine pakovanja, kako bi dame koje proizvode sir mogle već sutra razmišljati o boljem pakovanju i dizajnu“.

„Imam četiri krave i proizvodim zarac, sir, kajmak, masne i dimljene sireve, a ovo mi puno znači. Naučimo nešto novo. Evo sledeći petak nam donose te module da vidimo načine pakovanja“- rekla Zdenka Mitrović, učesnica radionice.

Projekat brendiranja majevičkog sira, na užem geografskom području pod imenom „ZARAC“, pokrenuo je načelnik opštine Lopare Rado Savić zajedno sa Zoranom Pavlovićem, ekonomskim stručnjakom , koji sarađuje sa pisanim i elektronskim medijima kao ekonomski analitičar. Opština Lopare zajedno sa konsultantskom firmom Havreks d.o.o. Banja Luka, uz podršku USAID-a i švedske razvojne agencije realizuje ovu inicijativu preko Projekta razvoja tržišne poljoprivrede II pod nazivom Farma II.