МАЈЕВИЧКИ СИР „ЗАРАЦ“ – КОРАК БЛИЖЕ БРЕНДИРАЊУ

Мајевички сир „ЗАРАЦ“ је веома познат и тражен на локалном тржишту, али због малих количина овог производа потражња далеко надмашује производњу. Зато се приступило пројекту брендирања овог производа, а произвођачи укључени у овај пројекат спремни су повећати производњу, ако би се обезбиједио сигуран пласман овог аутохтоног мајевичког сира на тржишту.

На одржаној, другој по реду, радионици пројекта коју је водио Зоран Павловић из консултантске фирме Хаврекс д.о.о. Бања Лука учесници су се бавили питањем пословног планирања, односно разумијевања колико је микропроизводња рањива и неперспективна због немогућности развоја тржишта.

„Рјешење за то је земљорадничка задруга Зарац, како смо је ми назвали у радном наслову и друго је маркетинг концепт што изгледа прилично страно за госпођу која производи димљени сир, али је битно да разумију зашто морамо направити стандардизацију у тој производњи код различитих домаћинстава “ – рекао је Павловић и нагласио битност наставка процеса, а затим додао – „За идући петак ћемо донијети и различите начине паковања, како би даме које производе сир могле већ сутра размишљати о бољем паковању и дизајну“.

„Имам четири краве и производим зарац, сир, кајмак, масне и димљене сиреве, а ово ми пуно значи. Научимо нешто ново. Ево следећи петак нам доносе те модуле да видимо начине паковања“- рекла Зденка Митровић, учесница радионице.

Пројекат брендирања мајевичког сира, на ужем географском подручју под именом „ЗАРАЦ“, покренуо је начелник општине Лопаре Радо Савић заједно са Зораном Павловићем, економским стручњаком , који сарађује са писаним и електронским медијима као економски аналитичар. Општина Лопаре заједно са консултантском фирмом Хаврекс д.о.о. Бања Лука, уз подршку УСАИД-а и шведске развојне агенције реализује ову иницијативу преко Пројекта развоја тржишне пољопривреде II под називом Фарма II.