POTPISANO 14 UGOVORA ZA IZGRADNjU PLASTENIKA


Realizacija projekata za socio- ekonomski ugrožene porodice je rezultirala potpisivanjem ugovora za izgradnju plastenika.
„Danas su potpisani ugovori sa 14 korisnika za izgradnju plastenika na području naše opštine. Radi se o korisnicima koji su odabrani putem Centra za socijalni rad i zajedno sa humanitarnom organizacijom ASB /ASB/ su potpisali ugovore za plastenike čija će isporuka biti do kraja oktobra“ – rekao je Rado Savić, načelnik Lopara.

Savić je naveo da su propisane i obaveze korisnika u vezi sa korištenjem plastenika dodavši da lokalna zajednica učestvuje sa iznosom od 30 % vrijednosti svakog plastenika.
Vrijednost projekta je oko 40 000 KM.

„Ovo je jedno novo iskustvo, novi pokušaj, s obzirom da sam godinama radio na otvorenom, a sada zbog promjene klimatskih uslova nadam se da će neke kulture bolje uspijevati u plasteniku. Uz dobru edukaciju očekujem poboljšanje i korist od buduće proizvodnje“ – izjavio je Savo Todorović iz Pipera, jedan od korisnika koji je potpisao ugovor.

Potpisnicima ugovora je priređeno i predavanje na temu“Plastenička proizvodnja“, koje je održala Amina Koljenović- Burić iz Visokog.

Kancelarija za jugoistočnu Evropu njemačke humanitarne nevladine organizacije ASB sa sjedištem u Sarajevu je ovaj projekat pokrenula u 12 lokalnih zajednica u BiH, a jedna od njih je i opština Lopare.
Plastenici su od 85 i 100 metara kvadratnih i raspodjeljuju se na osnovu broja članova domaćinstva.