ОБИЉЕЖЕНА СЛАВА ХРАМА У МАЧКОВЦУ

У Мачковцу код Лопара данас је обиљежена Мала Госпојина, слава Храма Рођења Пресвете Богородице који 105 година окупља српски народ мајевичког краја.
Протојереј-ставрофор Стево Јовић, архијерејски намјесник тузлански, истакао је значај саборовања код мачковачке цркве за велике православне празнике.
„Одржавала се и учвршћивала родбинска и пријатељска веза, склопљени су многи бракови тако што су момци повели своје будуће супруге са тих сабора, а онда се изродило потомство“, рекао је свештеник и изразио наду да ће се та традиција наставити након што прође епидемија вируса корона.
Након литургије услиједила је литија око храма, као и парастос страдалима у одбрамбено-отаџбинском рату, а затим и ломљење славског колача, које су свештеници обавили са кумом овогодишње славе Радом Савићем, начелником општине Лопаре.
„Храмови су мјеста нашег окупљања, помирења и духовног окрепљења за нове активности, за што бољи и преданији рад, за нешто што доноси добробит нашој локалној заједници“, истакао је начелник Савић.
Он је рекао новинарима да је срећан због данашњег окупљања, иако постоје ограничења везана за епидемиолошку ситуацију, додајући да су она у потпуности испоштована, а слава храма обиљежена како и доликује.