ПРОМОЦИЈА „ЗАРЦА“ НА МИНИ САЈМУ ДОМАЋИХ ПРОИЗВОДА

У Лопарама је одржан мини-сајам домаћих производа, на коме су промовисани аутохтони сир са Мајевице „зарац“, који је у процесу брендирања, као и низ других производа из домаће радиности које су изложиле чланице новоформиране локалне Земљорадничке задруге „Зарац“.
Чланица ове задруге Душка Митровић из Лабуцке код Лопара бави се производњом млијека и млијечних производа већ седам година.
„Интензивно се бавим овом производњом јер нам је то породична традиција, а акценат је на производњи `зарца` који се може наћи само на нашем подручју“, рекла је Митровићева новинарима.
Она је у оснивању Земљорадничке задруге „Зарац“ и покретању пројекта брендирања сира посебно истакла улогу и подршку начелника општине Раде Савића, који је истакао да је данашњи догађај дио пројекта брендирања и заштите мајевичког сира „зарца“, као лопарског традиционалног производа.
Он је нагласио да би да се није догодио пројекат брендирања „зарца“ овај сир можда за пет до десет година и нестао са ових простора, као и други аутохтони мајевички производи.
Општина Лопаре покренула је овај пројекат у сарадњи са фирмом „Хаврекс“ из Бањалуке, а реализује се у оквиру пројекта „Фарма два“ Америчке агенција за међународни развој /УСАИД/ и Шведске развојне агенције.