PROMOCIJA „ZARCA“ NA MINI SAJMU DOMAĆIH PROIZVODA

U Loparama je održan mini-sajam domaćih proizvoda, na kome su promovisani autohtoni sir sa Majevice „zarac“, koji je u procesu brendiranja, kao i niz drugih proizvoda iz domaće radinosti koje su izložile članice novoformirane lokalne Zemljoradničke zadruge „Zarac“.
Članica ove zadruge Duška Mitrović iz Labucke kod Lopara bavi se proizvodnjom mlijeka i mliječnih proizvoda već sedam godina.
„Intenzivno se bavim ovom proizvodnjom jer nam je to porodična tradicija, a akcenat je na proizvodnji `zarca` koji se može naći samo na našem području“, rekla je Mitrovićeva novinarima.
Ona je u osnivanju Zemljoradničke zadruge „Zarac“ i pokretanju projekta brendiranja sira posebno istakla ulogu i podršku načelnika opštine Rade Savića, koji je istakao da je današnji događaj dio projekta brendiranja i zaštite majevičkog sira „zarca“, kao loparskog tradicionalnog proizvoda.
On je naglasio da bi da se nije dogodio projekat brendiranja „zarca“ ovaj sir možda za pet do deset godina i nestao sa ovih prostora, kao i drugi autohtoni majevički proizvodi.
Opština Lopare pokrenula je ovaj projekat u saradnji sa firmom „Havreks“ iz Banjaluke, a realizuje se u okviru projekta „Farma dva“ Američke agencija za međunarodni razvoj /USAID/ i Švedske razvojne agencije.