СПКД „ПРОСВЈЕТА“ ЛОПАРЕ ОБИЉЕЖИЛА 30 ГОДИНА ОД ОБНАВЉАЊА РАДА

У Центру за културу и информисање 23.06.2021. године обиљежен је јубилеј 30 година од обнављања Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ Лопаре, поводом чега је припремљен свечани програм.
У свечаном дијелу програма представљен је историјат Друштва од оснивања до сада.
Приказани су инсерти са скупштине одржане 23.06.1991. године.
Усљед пандемије изазване вирусом корона Друштво није било активно, у циљу заштите здравља млађе популације, те није било у могућности припремити културно – забавни програм поводом јубилеја.
Предсједница Радмила Митровић уручила је признања присутним утемељивачима, почасним члановима, покровитељу и Центру за културу и информисање Лопаре, који је активно радио и подржавао активности Друштва .
Протојереју ставрофору Стеви Јовићу, утемељивачу, добротвору, члану Надзорног одбора и почасном члану Друштва уручена је Повеља за дугогодишњи рад и допринос у очувању и јачању српске просвјете, културе и духовности, као и општој афирмацији друштвеног рада и угледа Српског просвјетног и културног друштва ,,Просвјета“ Лопаре.
Утемељивачима, почасном члану, начелнику општине Лопаре и ЦКИ Лопаре уручене су захвалнице, између осталог, за изузетан допринос у очувању и јачању српске просвјете, културе и духовности и општој афирмацији друштвеног рада и угледа СПКД ,,Просвјета“ Лопаре, док су члановима породица преминулих утемељивача и чланова Општинског одбора уручене постхумно споменице.
СПКД „Просвјета“ данас дјелује кроз 40 општинских и градских одбора, а све под окриљем Главног одбора СПКД „Просвјета“ на Палама.
Идеје, циљеве и задатке СПКД „Просвјета“ на Мајевици донио је учитељ Вељко Чубриловић, доласком на службу у школу у Прибој. У периоду свог боравка и рада у Прибоју (од 1910. до 1914. године) основао је, поред других организација, и пододбор „Просвјета“ у Прибоју.