СЛАВА ХРАМА У ГОРЊЕМ МАЧКОВЦУ

У Горњем Мачковцу код Лопара служена је литургија поводом Преподобног Сисоја Великог у храму који носи назив по овом светитељу. Преподобни Сисоје је и храмовна слава једне од најстаријих православних богомољa на Мајевици.
Протојереј-ставрофор Драгомир Лазаревић, је истакао да је црква у Горњем Мачковцу првобитно саграђена у седамнаестом вијеку, а да је обнова започела 2012. године, док су темељи, крстови и звона освјештани 19. јула 2015. године.
Он је поздрављајући присутне вјернике, указао на велики допринос општине Лопаре, која је пружила велику помоћ у изградњи храма и том приликом се захвалио предсједнику Скупштине Миленку Ристићу на залагању локалне власти за обнову.
„Драго ми је да је овај храм обновљен и у пуном сјају и да се као вјерници окупљамо у њему“, рекао је Ристић.
Он је додао да ће општина Лопаре и даље помагати храм у Горњем Мачковцу и све остале храмове на подручју локалне заједнице.
У вријеме Првог свјетског рата аустроугарске власти су скинуле звона и однијеле за потребе војске. Храм су уочи Мале Госпојине 1941. године запалиле усташе.
Овај храм је посједовао врло вриједне иконе. Нешто је од тих икона сачувано, али су их комунистичке власти одузеле и однијеле у Народни музеј у Тузли, гдје се и данас налазе.